UTRIKES. I Japan avrättades natten mot lördagen sektledaren Shoko Asahara och sex av hans närmaste män genom hängning.

Sektledaren Shoko Asahara

Sammanlagt sju medlemmar i massmördarsekten Aum Shinrikyo avrättades under natten mot lördagen, däribland den beryktade ledaren för sekten Shoko Asahara.

Aum Shinriko gjorde sig beryktade 1995 när de attackerade Tokyos tunnelbana genom att släppa ut dödlig saringas varpå 13 oskyldiga personer dödades och mer än 6000 skadades.

Som brukligt i Japan gavs ingen förhandsinformation om att avrättningar skulle genomföras. Först under förmiddagen kallade justitieminister Yoko Kamikawa för att tillkännage att avrättningarna genomförts.

– Sektens brott var organiserade och planerade in i minsta detalj för att sprida skräck och fruktan. Omständigheterna är sådana att det inte finns utrymme för förståelse eller ännu mindre förlåtelse. Vårt samhälle måste med kraft bekämpa den här typen av brott, sa Justitieminister Kamikawa.

Aum Shinrikyo startades av Shoko Asahara i slutet av 1980-talet. Attacken mot tunnelbanan 1995 kom när sekten redan var föremål för flera polisutredningar, bland annat för att den ska ha kidnappningar och mord.

Totalt är 13 sektmedlemmar dömda till döden varför fler avrättningar genom hängning är att vänta.

Japan praktiserar dödsstraff och använder hängning som avrättningsmetod i särskilda så kallade avrättningskammare, en process som fram till 2010 var hemlig. Japans dåvarande justitieminister, Keiko Chiba, beslutade samma år att för första gången bjuda in pressen för visning och dokumentering.

Nedan finns ett klipp som visar den japanska anläggningen för hängning av dödsdömda fångar. Allting är naturligtvis toppmodernt. För att hänga den dödsdömde och öppna upp en fallucka under fötterna på vederbörande behöver bödlarna bara trycka på några knappar på väggen.

Källa:
Japansk sektledare avrättad
Japanska sektmedlemmar hängdes


  • Publicerad:
    2018-07-07 12:00