UTRIKES. Den israeliska regimen vill stänga ner den arabiska nyhetskanalen Al-Jazeera. Orsaken ska vara att den ”uppmanar till våld”.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu meddelade under gårdagen att han vill stänga ner den arabiska nyhetskanalen Al-Jazeera. Anledningen som anges är att kanalen ”uppmanar till våld”.

Netanyahu vill att kanalen ska stängas ner i staden Jerusalem som den senaste tiden varit skådeplats för ett palestinskt uppror mot den israeliska ockupationsregimen. Ifall inte det går meddelar premiärministern att han kommer att arbeta för att skapa lagar som kommer att kunna censurera Al-Jazeera i hela Israel.

Al-Jazeera menar att judestatens censuriver bara är ”ytterligare en del i den pågående illvilliga attacken” på nyhetskanalen. Det som det Qatar-ägda Al-Jazeera syftar på är den pågående blockad som Qatar just nu utsätts för av flera av sina arabiska grannar, däribland Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Egypten. Ett av flera krav som dessa västallierade sunninationer ställt på Qatar är att just stänga ner Al-Jazeera.

Oroligheterna i Jerusalem härrör från Israels beslut att bland annat installera övervakningskameror vid den heliga muslimska Al-Aqsa-moskén. Den muslimska världen menar att den israeliska regimen genom dessa åtgärder gjorde ett försök att rubba det status quo som råder vid platsen och samtidigt fortsätta att utföra en judaisering av staden.

Efter dagar av demonstrationer och internationella fördömelser har dock Israel beslutat att ta bort alla säkerhetsrestriktioner vid den heliga platsen, vilket lett till stor palestinsk glädje.

Källor:
Netanyahu threatens to kick Al Jazeera out of Israel for ‘inciting’ Al-Aqsa protests
Muslim elders call for prayers at al-Aqsa as Israel backs down


  • Publicerad:
    2017-07-27 17:25