POLITIK. Demokraternas konvent inför valet i höst i USA inleddes med känslostormar från Michelle Obama om att ”våra liv hänger på” valet och ett tal av George Floyds bror.

Michelle Obama. Skärmbild SVT.

Demokraternas partikonvent inleddes i natt, och i och med det satte den amerikanska valrörelsen igång på allvar. Konventet som vanligtvis lockar runt 50 000 besökare sker i år på grund av coronapandemin framför allt digitalt från Milwaukee i Wisconsin.

Störst reaktioner från inledningen av konventet har förre presidenthustrun Michelle Obama genom sitt mycket känslosamma tal där hon bland annat sa:

— Om vi ska ha en chans att sätta stopp för det här kaoset måste vi rösta på Joe Biden som om våra liv hänger på det.

Michelle Obama var oerhört kritisk, inte så mycket mot politiken som mot president Donald Trump som person och hans ledaregenskaper, vilka hon tycker saknas.

Kommentatorer har tolkat hennes tal som en stark vädjan för att locka demokratiska väljare att ta sig till valurnorna.

Andra talare under nattens konvent var den tidigare demokratiska presidentkandidaten Bernie Sanders, fotbollsstjärnan Megan Rapinoe och Philonise Floyd, bror till George Floyd som avled under en polisinsats i Minneapolis i maj.

— George borde vara vid liv i dag. Det är upp till oss att föra hans minne och arv vidare, sade Floyd, och nämnde flera andra svarta amerikaner som dött under polisingripanden och uppmanade till en tyst minut.

Bernie Sanders sade bland annat i sitt förinspelade tal:

— Att bli vald till president förändrar inte vem du är, det avslöjar vem du är. Jag känner Joe. Han är en i grunden djupt anständig person som leds av sin kristna tro.


  • Publicerad:
    2020-08-18 12:25