KLIMATKRISEN. Den 77-årige presidentkandidaten lovar kraftiga klimatåtgärder om 30 år – långt efter klimatkatastrofen ska ha inträffat.

Demokraternas presidentkandidat inför det amerikanska valet i höst Joe Biden sade på tisdagen att USA bara har nio år att ta itu med klimatkrisen. Denna lovade han möta genom att ha infört nettonollutsläpp 2050 – det vill säga 30 år från nu.

— Vi ska sätta igång en process som ingen framtida president kan rulla tillbaka eller sabotera, sade Biden.

— Vetenskapen kräver en tidsplan för att mäta framstegen för klimatet, som inte handlar om tre decennier eller ens två, fortsatte han och meddelade att han som president därför kommer att ta i med hårdhandskarna enligt en avancerad kalkyl:

— Vetenskapen säger oss att vi har nio år på oss innan skadan är oåterkallelig. Så resultatet av min tidsplan är mina första fyra år som president. De jobb vi kommer att skapa, de investeringar vi kommer att göra, och de oåterkalleliga åtgärder vi kommer att vidta för att mildra och anpassa oss till klimatförändringarna innebär att vi för vår nation kommer att staka ut vägen till nettonollutsläpp senast 2050, berättade Biden.

Joe Biden vill spendera mer än två biljoner dollar på att i grunden göra om USA:s energiinfrastruktur så att den skapar ”miljö-och klimaträttvisa”.


  • Publicerad:
    2020-07-16 05:30