UTRIKES. Nya spänningar har uppstått mellan USA och Iran när president Donald Trump och Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif hotar varandra på Twitter. Iransk media spekulerar om nya konflikter.

I onsdags påstod den amerikanske president Donald Trump på Twitter att han har information om att Iran eller någon av dess allierade planerar en smygattack mot amerikanska mål i Irak. Sedan hotade han med att Iran kommer att få betala ett tungt pris om de genomför en sådan attack.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif svarade på Trumps hot via Twitter. Han uppmanar Trump att inte bli vilseledd av “de vanliga krigshetsarna”. Vidare skriver Zarif att det i själva verket är USA som i hemlighet ljuger, bedrar och lönnmördar folk.

“Iran startar inga krig, men de som gör det lär vi en läxa”, skriver Zarif till Trump.

Den iranska tidningen Tehran Times skriver att USA har flera anledningar till att starta nya konflikter i Mellanöstern. Irak och Iran har ett gott samarbete med varandra, både politiskt, ekonomiskt och kulturellt. Om USA skulle starta en konflikt med Irak skulle det sedermera förstärka effekten av USA:s sanktioner mot Iran, menar tidningen.

Vid en konflikt i Mellanöstern skulle de globala oljepriserna öka markant, och detta skulle vara en vinst för de amerikanska oljeföretagen nu när oljepriserna har sjunkit i USA. Dessutom skulle det bli en förlust för den kinesiska ekonomin eftersom Kina är beroende av olja från Mellanöstern, skriver Tehran Times.

En ny konflikt skulle också skapa många jobb – amerikaner som förlorar sina arbeten i sviterna av coronaviruset skulle då kunna få jobb inom den amerikanska militärindustrin. Om Trump lyckas stävja den ökande arbetslösheten på detta vis kan det rädda honom i det kommande presidentvalet senare i år.

En ny konflikt skulle alltså gynna både USA och Trump personligen, menar bedömare till Tehran Times.


  • Publicerad:
    2020-04-04 20:00