USA I en intervju medger USA:s tidigare utrikesminister John Kerry att invasionen av Irak byggde på en lögn. Men enligt Kerry var det inget brott eftersom George W Bush aldrig ”formellt anklagats”.

USA:s tidigare utrikesminister John Kerry, som idag är Washingtons ”särskilda sändebud för klimatförändringar”, gästade på söndagen franska LCI:s talkshow med Darius Rochebin. I programmet pressades Kerry kring det amerikanska hyckleriet kring synen på den ryska invasionen av Ukraina.

Rochebin ställde bland annat frågor kring varför USA:s tidigare president George W Bush inte åtalas för Irakinvasionen, med tanke på att den byggde på en lögn om att Iraks dåvarande ledare Saddam Hussein påstods ha massförstörelsevapen.

— Ni amerikaner genomförde ett aggressionskrig, ett brott mot detta land i södern, så varför har inte George Bush dömts för detta? Skulle du stödja något sådant?, frågade programledaren.

Men en besvärad Kerry hävdade bestämt att det inte vore lämpligt att åtala Bush.

— Nej, för det har aldrig varit några, du vet, någon process där president Bush anklagas formellt, svarade Kerry.

Rochebin fortsatte att pressa Kerry genom att fråga om inte invasionen av Irak var ett krigsbrott.

— Nej, nej, ingen visste att det var en lögn på den tiden. Bevisen som presenterades, folk visste inte att det var en lögn, hävdade Kerry och fortsatte:

— Men jag tänker inte debattera Irakkriget igen.

Kerry påstod dock att han var motståndare till den amerikanska invasionen, och när programledaren påpekade att han faktiskt som senator röstade för ett amerikanskt angrepp på Irak började Kerry istället prata om ”klimatförändringar”.