VÄRLDEN I ett tal under World Economic Forum pratade den amerikanske toppdemokraten John Kerry om hur han och en skara ”utvalda människor” ska ”rädda planeten”,

Just nu pågår World Economic Forum i schweiziska Davos, där västvärldens elit samlas för att planera hur man ska fortsätta styra världen. En av deltagarna i ett panelsamtal under tisdagen var den amerikanske klimataktivisten och tidigare demokratiske presidentkandidaten John Kerry. Kerry passade på att hålla ett passionerat tal om världselitens förträfflighet.

— När man börjar tänka på det så är det ganska extraordinärt att vi – en utvald grupp människor, på grund av vad det nu är som rört vid oss under någon stund i våra liv – kan sitta i ett rum och komma samman och faktiskt tala om att rädda planeten, sa Kerry och fortsatte:

— Jag menar, det är så nästan utomjordiskt att tänka på att ”rädda planeten”. Om du säger det till de flesta människor, de flesta människor tycker då att du bara är en galen, trädkramande vänsterliberal, du vet, en goda gärningar-typ, eller vad det kan vara, och det skapas ingen relation. Men faktiskt, det är vad vi är.

John Kerry var demokraternas presidentkandidat under 2004 års amerikanska presidentval, men förlorade mot den sittande presidenten George W Busch. Efter det fortsatte Kerry som senator för delstaten Massachusetts tills president Barack Obama utsåg honom till utrikesminister 2013. Idag är han USA:s ”klimatsändebud” – en position han fått av president Joe Biden.