UTRIKES. Ett läckt telefonsamtal har avslöjat att USA:s judiske utrikesminister John Kerry ville att USA militärt skulle gå in i Syrien för att strida mot landets president Bashar al-Assad. På grund av motstånd bland både det amerikanska folket och hos ministrar i den amerikanska regeringen blev det dock ingen invasion.

USA:s utrikesminister John Kerry.

USA:s utrikesminister John Kerry.

Det är ett samtal mellan USA:s judiske utrikesminister John Kerry och syriska hjälparbetare samt diplomater som nyligen har läckt. I samtalet, som ägde rum i samband med ett FN-möte förra veckan, säger Kerry att tre till fyra personer i Obama-administrationen, däribland han själv, argumenterat för att USA ska gå i krig mot Syriens president Bashar al-Assad.

Anledningen till krigshetsen ska ha varit att Assad använt kemiska vapen i strider mot rebellerna, något som Syriens president länge anklagats för. Några vattentäta bevis för att Assad använt kemiska vapen mot rebellerna har dock inte presenterats.

Kerry konstaterar också att han ”förlorat den debatten” mot andra element inom Obama-administrationen. Han menar även att ett annat hinder för en militär intervention är det faktum att amerikanerna numera är krigströtta.

— Många amerikaner tycker inte att vi ska skicka unga amerikaner att dö i ett främmande land. Det är det som är problemet, konstaterar Kerry.

Källa:
John Kerry i hemlig inspelning: Har förlorat debatten om militärt våld mot den syriska regimen


  • Publicerad:
    2016-10-01 21:10