UTRIKES. Den amerikanska underrättelsetjänsten CIA uppges ligga bakom hemliga vapensmugglingar till rebellerna i Syrien. Samtidigt kritiserar USA Ryssland och Iran för att man fraktar militär utrustning till den nuvarande regimen.

Enligt uppgifter ligger CIA bakom smugglingen av minst 3500 ton vapen till Syrien. Många av dessa vapen tros ha hamnat på svarta marknaden då de köpts upp av kriminella gäng och islamister. Vapnen i fråga tros vara smugglade från Gulfstaterna.

Russia Today rapporterar att även den turkiska regeringen tros ha en aktiv roll i vapensmugglingen som sker med hjälp av amerikanska agenter. Senast i söndags uppmanade den amerikanska utrikesministern John Kerry Irak att stänga sitt luftrum för flygningar från Iran samtidigt som den senaste av vapenleveranserna från Qatar till rebellerna landade i Turkiet.

USA motiverar sin inblandning med att rebellerna ändå skulle ha fått tag på vapen från de arabiska länderna och att CIA kan förhindra att dessa vapen hamnar i händerna på terrorister och islamister. CIA vill dock inte själva kommentera vapensmugglingen. Inte heller Turkiet, Saudiarabien, Jordanien eller Kroatien vill kommentera någon vapensmuggling.

Källor:
CIA aids huge arms smuggling to Syria – report
CIA trains and spies for Syrian rebels – report


  • Publicerad:
    2013-03-27 11:26