JUDISKT TERRORHOT. Enligt mediebolag i väst har Iran beväpnat shiitiska proxyarméer med missiler. Påståendet ger nu Israel en förevändning att slå mot iranska mål varsomhelst.

Israels försvarsminister Avigdor Liberman bemötte på måndagen nyhetsbyrån Reuters rapport att Iran har beväpnat shiitiska proxyarméer med ballistiska missiler som ska kunna attackera Israel.

Liberman använder rapporten som förevändning att likt den tidigare amerikanske presidenten George Bush i förebyggande syfte slå ut upplevda fiendemål varsomhelst i världen.

Reuters rapport hävdade att tiotals raketer har placerats i Irak i syfte att kunna slå mot både Israel och Saudiarabien. Den meddelade också att Iran arbetade på att förse sina allierade med fabriker för missiltillverkning och att landet har tränat miliser i att använda de nya vapnen. Informationen uppges komma från ett antal icke namngivna källor i Iran, Irak och länder i väst.

— Vi kommer att hantera alla iranska hot, oavsett var de finns, sade Liberman under en konferens anordnad av TV-nyhetsprogrammet Hadashot.

— Beträffande hotet från Iran kommer vi inte att begränsa oss till Syrien. Detta bör vara tydligt, sade Liberman.

När Liberman specifikt utfrågades om detta inkluderar mål i Irak svarade han:

— Jag säger att vi kommer att hantera varje iranskt hot, oavsett varifrån det kommer. Vi vidmakthåller vår rätt att agera…och varje hot eller vadsomhelst annat som dyker upp kommer att hanteras, förtydligade Liberman.

Västmedier sprider falska nyheter och iranofobi
Iran tillbakavisar Reuters rapport som falska nyheter.

— Lögnen som sprids i vissa medier att Irantillverkande missiler skulle ha transporterats till Irak är totalt irrelevant och ogrundad, sade talesmannen för Irans utrikesdepartement Bahram Qasemi.

— Sådana nyheter används endast för att skapa panik mellan länder i regionen och är samstämmiga med deras policy att sprida iranofobi, sade Qasemi.

Under konferensen passade Liberman på att upprepa sitt tidigare motstånd till varje form av förhandlingar med palestinier.

— Jag vet exakt vad som pågår och är medveten om de förhandlingar som finns men jag befattar mig inte med sånt. Vi måste förstå att förhandlingar med palestinier…inte leder någon vart för oss. Alla förhandlingar har lett in oss i återvändsgränder, hävdade Liberman som föredrar militära anfall.

Källor:
Defense minister indicates Israel could hit Iranian targets in Iraq, elsewhere 
Exclusive: Iran moves missiles to Iraq in warning to enemies


  • Publicerad:
    2018-09-04 10:45