GEOPOLITIK. I måndags öppnade USA:s första permanenta militärbas i Israel. En sådan planeras också förläggas till Polen.

Den nya amerikanska militärbasen i Israel öppnades i måndags. Den ska inhysa ett missilförsvarssystem och ligger inom området för Israels luftvärnsskola, nära Beersheba i södra Israel, skriver Nya Tider.

Den israeliska flygvapengeneralen, juden Zvika Haimovich som är befälhavare för Israels luftvärn, sade att basen huvudsakligen ska fungera som ”en gemensam israelisk och amerikansk insats för att upprätthålla och förbättra våra försvarsförmågor”.

Basen kommer att ha kaserner avsedda för amerikanska soldater baserade i Israel. Dessa amerikanska soldater kommer att stå under judiskt befäl.

— Det är ett budskap som säger att Israel är bättre förberett. Det är ett budskap som säger att Israel bättre kan svara på hot, sade Haimovich till nyhetsbyrån AP.

Pentagon har redan en oberoende bas i Negevöknen, men den ska endast användas av amerikanska trupper i händelse av en ”möjlig ballistisk missilattack från Iran”, eftersom Israel anser Iran vara det största hotet.

Permanent militärbas även i Polen
I förra veckan, på tisdagen, träffades den polske presidenten och sionisten Andrzej Duda, ingift i den kända judiska familjen Kornhauser, och USA:s president Donald Trump i Washington. Trump sade då att han ”seriöst överväger” att inrätta en permanent militärbas i Polen, på ”Warszawas begäran”.

— Vi tittar på det väldigt seriöst, sade Trump under den gemensamma presskonferens med Duda.

— Polen är villigt att göra ett mycket stort bidrag till Förenta Staterna för att de skall vara närvarande i Polen.

Duda sade även framför kamerorna att han skulle kalla den nya basen för ”Fort Trump”.

En sådan amerikansk militärbas skulle ytterligare öka trycket på Ryssland, vilket är avsikten. Det skulle också ge ökad tyngd åt Israels intressen i Mellanöstern.

Källor:
USA öppnar sin första permanenta militära bas i Israel
Donald Trump välkomnar Polens begäran om permanent amerikansk militärbas


  • Publicerad:
    2018-09-25 08:00