UTRIKES. I USA:s kongress har det formats ett motstånd mot USA:s och Polens plan på en permanent amerikansk militärbas i Polen. Så länge inte Polen är beredd att betala kompensation till ”förintelseöverlevare” vägrar man upprätta militärbasen.

Ett motstånd mot planer på att etablera en militärbas i Polen formeras nu i USA:s kongress. Ledamöter, som företräder judiska intressen, kräver att Polen ska pressas att betala ut ”förintelse”-pengar. Foto: Pixabay

Den polske presidenten Andrzej Dudas längtan efter en permanent amerikansk militärbas i sitt land understryktes under hans besök i Washington i september genom ett erbjudande, nämligen att Warszawa ska investera två miljarder dollar i basen, som man vill döpa till ”Fort Trump” efter USA:s president Donald Trump.

I mars reste John Rood, undersekreterare i USA:s försvarsministerium, till Warszawa med ett ”allvarligt och robust erbjudande” för att tala med polska regeringen om detaljer kring planen. Men allt fler i kongressen samt judiska organisationer i USA ställer sig emot planen. Inte för att man motsätter sig utsändandet av amerikanska trupper till Polen i syfte att hävda sig mot ”rysk aggression”, utan för att Polen som enda EU-medlem vägrar betala skadestånd till vissa ”förintelseöverlevare”.

Terezindeklarationen signerades under ”Holocaust Era Assets Conference” i Prag 2009 av 46 stater, däribland Polen, och innebär ett förpliktigande för dessa länder att bidra med ekonomisk kompensation åt överlevare av den påstådda Förintelsen som ska ha fått egendom och andra tillgångar beslagtagna under andra världskriget.

Redan 2017 beskylldes dock Polen – jämte Bosnien & Hercegovina – av European Shoah Legacy Institute för att inte ha stiftat lagar för att uppfylla Terzindeklarationens villkor.

Endast för några dagar sedan lät Polens premiärminister Mateusz Morawiecki under en ”patriotisk picknick” i polska Pultusk meddela att Polen inte kommer betala någon kompensation, då även Polen drabbades av andra världskriget.

— Polackerna ska full rätt att vara stolta över sin historia, arv och kultur och att fira under den vitröda fanan. Vi minns den polska nationens tragiska öde under andra världskriget, varför vi inte kommer gå med på att betala någon kompensation, klargör Morawiceki.

Som svar på detta vill amerikanska kongressrepresentanter att Vita Huset ska sammankoppla frågorna om ”Fort Trump” och kompensation åt ”Förintelseöverlevare”, detta i hopp om att påverka den polska regeringen. I ett brev till utrikesminister Mike Pompeo uppmanar de honom att ”hjälpa” Warszawa med uppfyllandet av förpliktelserna enligt Terezindeklarationen. Till Washington Free Beacon säger en kongressrepresentant:

— Vad gäller Förintelselöftet använder polackerna denna [ekonomiska] gottgörelse som ett spel och inför mer antisemitism i ett land med en tung historia. De ska absolut inte få fördelarna detta fort innebär utan att lösa dessa problem.

I Polen har denna utpressning inte landat väl hos befolkningen. Den 11 maj gick tusentals nationalister genom Warszawas gator till amerikanska ambassaden för att protestera mot inblandningen i inre angelägenheter. De anklagade USA:s regering för att ställa judiska intressen över Polens, och menade att det är orättvist att kräva kompensation av Polen som också drabbades under andra världskriget och inte erhållit någon kompensation från det besegrade Tyskland.

Sociologen Ralf Pankowski omtalar denna marsch som ”Europas kanske största offentliga antijudiska demonstration under senare år”. Många av demonstranterna skanderade ”Nej till kraven” och ”detta är Polska, inte Polin”. Polska är polackernas egna namn för Polen, medan Polin är hebreiska. Många bar T-shirts och fanor som riktar sig mot den av president Trump undertecknade lagstiftning som innebär att utrikesministeriet ska rapportera till kongressen kring huruvida de 46 länderna som signerat Terezindeklarationen uppfyller dess krav.

Källa:
Congress: No U.S. Military Base for Poland Until It Pays for Holocaust Victims


  • Publicerad:
    2019-05-25 19:40