”FÖRINTELSEN”. I Tyskland anklagas en 95-årig kvinna på ett äldreboende norr om Hamburg för delaktighet i 10 000 ”förintelsemord”. Åtal i fallet kan enligt tysk statlig radio komma att väckas vid en ungdomsdomstol.

Den nu 95-åriga tyska kvinnan Irmgard F arbetade 1943-45 som sekreterare åt SS-befälhavaren Paul Werner Hoppe – chef för koncentrationslägret Stutthof, beläget nära Gdansk i nuvarande Polen.

Det statliga tyska radiobolaget Norddeutscher Rundfunk (NDR) hävdar utan källhänvisning att kvinnan har kvinnan bistått Hoppe i utförandet och planläggandet av ”massmord på över 10 000 personer som levde i lägret”.

I Expressen påstås – även här utan källhänvisning – att i lägret Stutthof ”mördades sammanlagt 85 000 människor, framför allt judar men också polacker och andra utlänningar”.

Tidningen menar sig även ha uppgifter om hur dessa ”mord” utförts:

Vissa av dessa gasades ihjäl och andra svalt till döds.

För två år sedan uppgav emellertid den nu anklagade kvinnan till journalister på NDR att hon under sin anställning vid Stutthof inte sett några några som helst tecken på att folk avled av andra än naturliga orsaker vid lägret, samt att hon själv uteslutande var engagerad i skrivbordsuppgifter åt sin chef Hoppe.

95-åringen kan dömas vid ungdomsdomstol

Irmgard F, 95, som nu bor på ett äldreboende i orten Pinneberg nära Hamburg, var under sin anställning vid Stutthof aldrig äldre än 21 år gammal.

Detta innebär enligt NDR att hon kan komma åtalas vid en ungdomsdomstol.

Förundersökningen i ärendet inleddes för fem år sedan, och den pågår fortfarande. Det är därmed ännu inte fastställt huruvida åtal kommer att väckas.

Den anklagade kvinnans chef vid Stutthof, Paul Werner Hoppe, dömdes 1957 till 9 års fängelse.


  • Publicerad:
    2021-02-07 17:15