UTRIKES. Israel upphör inte med sina operationer i Syrien, sade Israels försvarsminister strax innan Ryssland släppte en detaljerad rapport om det nedskjutna Il-20-planet. Rapporten pekar ut Israel som skyldigt.

Det var en robot tillhörande det rysktillverkade luftvärnssystemet S-200 som sköt ner det ryska flygplanet i Syrien förra veckan. CC BY-SA 3.0

Det ryska försvarsministeriet har publicerat en rapport som minut för minut redogör för den spektakulära nedskjutningen av ett ryskt Il-20-flygplan förra veckan. Rapporten understryker att händelsen ”helt och hållet är det israeliska flygvapnets fel”.

Flygplanet var på måndagen på rekognoseringsuppdrag över avspänningszonen i Idlib när det sköts ned. Israel lät inte det ryska flygplanet komma undan i tid när Syriens luftvärn motverkade en israelisk flygattack. Israel avfärdar anklagelserna och riktar i stället all kritik mot Damaskus.

Strax innan kungörandet av den ryska rapporten sade Israels försvarsminister, Avigdor Lieberman, att Israel inte kommer att ändra sin policy beträffande Syrien och visar därmed att inte ens Ryssland ska kunna stoppa Israels planer för Mellanöstern.

Under en intervju för den israeliska lokalradiokanalen Kan Bet sade Lieberman att han inte gärna för en mediedebatt med Moskva över det inträffade. Men han var snabb att upprepa sitt påstående att de syriska regeringsstyrkorna bar skulden för att det ryska flygplanet hade blivit nedskjutet. Lieberman sade att ”ingenting” har eller kommer att ändra Tel Avivs hantering av Syrien, som han påstår att Iran nu förvandlar till en ”bas” för anti-Israeliska operationer.

Källa:
Tel Aviv won’t change Syrian policy despite downing of Russian Il-20 – Israeli defense minister


  • Publicerad:
    2018-09-23 20:05