UTRIKES. Ryssland har redan börjat leverera ett uppgraderat luftvärnssystem till Syrien – trots israeliska protester.

Enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har landet redan börjat leverera det rysktillverkade luftvärnssystemet S-300 till Syrien.

— Leveransen har redan dragit igång. Och som president Vladimir Putin sa efter incidenten […], de åtgärder som vi kommer att ta är för att till 100 procent försäkra oss om våra mannars säkerhet i Syrien, sa Lavrov.

Den incident han talar om är nedskjutningen av det ryska Il-20-plan som ägde rum för snart två veckor sedan. Då gömde sig israeliska attackplan – som i strid med internationell lag bombat regeringsmål i Syrien – bakom det ryska rekognoseringsplanet samtidigt som syriskt luftvärn bekämpade attacken. Israelernas lömska taktik ledde således till nedskjutningen av det ryska planet och 15 ryska tjänstemäns död, något som inte föll väl ut i Ryssland.

Israel har tidigare via sina goda diplomatiska kontakter med Ryssland lyckats lägga luftvärnsleveransen på is, men efter nedskjutningen ville Ryssland visa vilka det är som bestämmer och började således leverera S-300 till Bashar al-Assads styrkor, som tidigare använt sig av mer förlegade ryska system. Att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu öppet klagat över ”ökade faror” i och med leveransen har inte ändrat på sakernas tillstånd.

Här nedan följer ett videoklipp från rysk media där uppgraderingen av Syriens luftvärnssystem diskuteras:

Källor:
Russia says already started delivering S-300 missile system to Syria


  • Publicerad:
    2018-09-29 17:05