UTRIKES. Ett filmklipp med Bashar al-Assad visar hur den syriske presidenten ifrågasätter ”förintelse”-myten.

Ett kort filmklipp med en något yngre Bashar al-Assad visar hur den ståndaktige syriske presidenten ifrågasatte delar av den påstådda ”förintelsen” av sex miljoner judar under andra världskriget.

En västerländsk journalist attackerade Assad för att ha en god relation med Irans förre president, den frispråkige antisionisten Mahmoud Ahmadinejad. Särskilt allvarligt menade journalisten att det var att Ahmadinejad ”förnekade förintelsen”.

Assad svarade att väldigt många i Mellanöstern menar att behandlingen av judarna är överdriven och duckar på frågan om vad han själv tycker om exempelvis det exakta antalet dödade judar. I stället nämner han att fler sovjetiska medborgare dog än de påstådda sex miljoner judarna och frågar sig varför det perspektivet inte diskuteras.

Slutligen menar han att problemet med ”förintelse”-myten inte är exakt hur det gick till utan hur propagandan används. Som exempel tar han Israels behandling av palestinier.

Israeliska medier har nyligen kritiserat Syrien för att deras skolböcker inte erkänner Israel utan kallar staten för ”Ockuperade Palestina” eller ”den sionistiska entiteten”. Skolböckerna nämner heller inte ”förintelsen”.

Se det drygt en minut långa klippet nedan:


  • Publicerad:
    2018-11-11 21:45