SYRIEN. I en intervju berättar Bashar al-Assad om sin syn på Donald Trump, Israel och den fiktiva kampen mot wahhabistiska terrorister.

Bild: Syriska regeringen.

På torsdagen rapporterade Nordfront att ISIS bekräftat att deras ledare Abu Bakr al-Baghdadi är död men att Syriens president Bashar al-Assad sagt att han tvivlar på uppgifterna.

För första gången på flera år har Syriens president Bashar al-Assad givit en längre intervju där han bland annat uttrycker sin misstro över amerikanska myndigheters och mediers berättelser om det påstått inträffade.

Nu finns denna intervju översatt till engelska. I september förra året släckte Youtube alla pro-syriska kanaler, inklusive den syriska regeringens egna kanal. Regeringen kunde senare skapa en ny kanal som fortfarande finns på det judiskt ägda och sionistiskt styrda Youtube, men enligt Youtubes officiella statistik har den bara drygt tre tusen prenumeranter.

I intervjun med tv-kanalerna al-Sourya och al-Ikhbarya talar president al-Assad om att USA:s president Donald Trump meddelat att de dödat IS-terrorledaren al-Baghdadi. Samtidigt tackade Trump Ryssland, Syrien, Irak, Turkiet och kurderna för att tillsammans med USA ha gjort mordet på al-Baghdadi möjligt.

Men enligt al-Assad har Syrien över huvud taget inte varit inblandad i någon sådan operation.

— Absolut inte, vi har bara hört om det via massmedier.

al-Assad gissar att USA på detta sätt inkluderar en rad stater och nationer i sin retorik för att ge hela den påstådda operationen trovärdighet utan att dessa andra stater – inklusive Syrien – ska känna sig förödmjukade. Detta för att de ska ha en önskan om att vara en del av en sådan ”stor” operation, som USA enligt al-Assad har försökt utmåla det som.

— På så sätt får vi äran av att bekämpa terrorism, men vi behöver inte ett sådant ”erkännande”; det är vi som bekämpar terrorismen, säger al-Assad och fortsätter med att säga att Syrien inte har haft någon kontakt med några amerikanska institutioner.

— Ännu viktigare är att vi inte ens vet om denna operation har ägt rum. Inga flygplan har setts på våra radarskärmar. Och varför visar inte USA upp kvarlevorna efter al-Baghdadi? Det är samma scenario som när de sade sig ha dödat [Usama] bin Ladin, säger al-Assad.

Som kontrast nämner al-Assad mordet på Iraks ledare Saddam Hussein, en operation som visades upp från början till slut. Detsamma var fallet när USA mördade hans söner några månader senare.

Därför finns det all anledning att misstro USA:s rapporter om deras ”triumfartade” mord på Abu Bakr al-Baghdadi, menar al-Assad.

— Dessa är exempel på de konstgrepp som USA använder sig av, och det är därför vi inte ska tro på allt de säger så länge de inte framlägger några bevis. Amerikanska politiker är faktiskt skyldiga tills motsatsen bevisats, inte tvärt om, säger han.

Om al-Baghdadi verkligen mördats gör detta ingen skillnad beträffande den wahhabistiska islamismen som har funnits i över två århundraden, säger al-Assad utan att nämna Saudiarabien som är dess starkaste fäste, och är en viktig intressent i utkomsten av kriget mot Syrien.

— al-Baghdadi satt i amerikanska fängelser i Irak. De släppte ut honom för att han skulle spela denna roll, fortsätter al-Assad, och tillägger att han sedan byts ut mot en ny ”fiendeterrorist”.

— Amerikansk politik skiljer sig inte det minsta från Hollywood; den baseras på fantasier. Inte ens science fiction, bara fantasier, säger al-Assad. USA regisserar dessa fantasier för geopolitiska syften, menar han.

Administrativa lösningar stoppar inga äkta terrorister
Den norske diplomaten Geir Pedersen som är FN:s särskilda sändebud i frågor rörande Syrien anser att Syriens kraftfulla militära operationer – avsedda att bekämpa de terrorister som krigar mot Syrien – utgör en allvarlig säkerhetsrisk för den syriska civilbefolkningen. Därför vill FN ha en icke-militär lösning.

al-Assad tycker att en icke-militär lösning vore bra, men varför har då inte FN löst problemet om de har en, undrar han.

— Lösningen är enkel: [Pedersen] kan besöka Turkiet och be turkarna övertala terroristerna att separera civilbefolkningen från militärer innan de utför sina terrordåd. Ännu enklare blir det om [Pedersen] kan urskilja vilka av dem som är terrorister och vilka som inte är det.

Men Pedersen har en mer administrativ, övergripande lösning som går ut på att det ska hållas allmänna val och presidentval i Syrien under FN:s ledning i enlighet med FN:s säkerhetsråds resolution 2254. Även syrier som flytt landet eller deserterat ska enligt förslaget få lov att ställa upp i val och rösta.

Men al-Assad anser att en sådan extern kontroll och styrning av framtida val i landet inte fungerar.

— Att säga att en sådan lösning är övergripande, är inte sant. Det kan kanske vara en del av en lösning – kanske, alltså – men när han ger detta förslag ignorerar han terroristernas närvaro. Hur ska en konstitutionell kommitté lösa problemet när terroristerna fortfarande är närvarande, frågar al-Assad retoriskt.

Mellan orden kan man ganska lätt höra att han menar att det är USA och dess allierade stater som finansierar och driver på terroristgrupperna för att störta al-Assads regering: Om FN får den ”övergripande lösning” de vill ha, kan samma stater plötsligt se till att terroristerna inte längre krigar i området, utan flyttas till verksamheter i andra länder på jorden som behöver bearbetas geopolitiskt. Och om terroristerna är autonoma islamistiska grupper som stör ”fredsprocessen”, är det bästa att se till att terroristerna verkligen slutar med sin terror, exempelvis enligt al-Assads förslag.

— Lösningen börjar med att slå mot terrorister i Syrien och med att stoppa externa störande element i Syrien, säger al-Assad med adress till USA och till flera nationalstater i regionen.

Pedersens hänvisning till resolution 2254 går enligt al-Assad inte ens att använda, eftersom den i förstone refererar till Syriens suveränitet. Och FN visar med sin skenbart mjuka linje att de inte är något annat än en globalistmakt som vill underlätta att göra Syrien till en lydstat i den globala världsordningen; en av de sista som finns kvar.

Trump och USA:s närmaste allierade
— [Israel] är alltid närvarande, och har aldrig varit frånvarande [i detta krig]. De kanske är frånvarande lingvistiskt betraktat eftersom vi bekämpar deras ombudsstyrkor, agenter, lakejer eller verktyg på olika sätt – en del militära, andra politiska. De är alla verktyg som tjänar Israel, antingen direkt eller genom amerikanerna, säger al-Assad.

Samtidigt är Donald Trump den bästa president USA har haft, säger han.

— Jag anser att han är den bästa amerikanska presidenten. Inte för att hans politik är bra, utan för att han är den mest transparenta presidenten. Alla amerikanska presidenter begår alla möjliga politiska grymheter och alla sorters brott. Ändå vinner de Nobels fredspris och framställer sig som försvarare av mänskliga rättigheter och unika amerikanska värderingar, samt allmänna västliga värderingar. Sanningen är att de utgör en grupp kriminella som representerar amerikanska lobbyisters intressen, det vill säga stora olje- och vapenföretag och andra, säger al-Assad.

Se den en och en halv timme långa intervjun på Youtube:

Källa:
Youtube/حوار الرئيس الأسد مع السورية و الإخبارية (مترجم)


  • Publicerad:
    2019-11-03 12:00