UTRIKES. ISIS bekräftar att deras ledare al-Baghdadi är död. al-Hashimi al-Qurayshi blir deras nye ledare. Samtidigt tvivlar Syriens president Bashar al-Assad på uppgifterna.​

ISIS bekräftar att deras ledare al-Baghdadi är död. Foto: Flickr/Day Donaldson (CC BY 2.0).

ISIS bekräftar i ett ljudmeddelande som al-Jazeera tagit del av att ISIS ledare Abu Bakr al-Baghdadi är död. Även ISIS talesman al-Muhajir bekräftas död och ersätts av Abu Hamza al-Qurayshi.

Ny ledare för ISIS blir blir Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi. Detta namn är en pseudonym och det är oklart vem det egentligen syftar på. Namnet al-Qurayshi visar dock på att han associerar sig med Quraysh-stammen, samma stam som islams profet Muhammed tillhörde.

Samtidigt har Syriens president Bashar al-Assad  i en intervju sagt att han tvivlar på uppgifterna om al-Baghdadis död. Han påpekar att det vore rimligt att amerikanerna hade visat upp den döda kroppen om de hade den, så som de visade upp Saddam Hussein efter han tillfångatagits.

al-Assad menar också att det egentligen inte spelar sådan stor roll om al-Baghdadi är död eller inte eftersom wahhabismen och USA är roten till problemet. Han säger:

— Baghdadi kommer att återskapas under ett annat namn, en annan individ eller så kommer ISIS i sin helhet att återskapas om nödvändigt under ett annat namn men med samma tanke och syfte. Scenariots regisör är den samma, amerikanerna.

Källa:
ISIL confirms death of leader al-Baghdadi, names new chief
‘Americans will RESPAWN al-Baghdadi’: Assad casts doubt on ISIS leader’s death, draws parallels with Bin Laden’s killing


  • Publicerad:
    2019-10-31 23:45