KRIG. USA vill få stöd av omvärlden för att fortsätta den ändlösa kampen mot den globala terrorn. Nu hävdas Afrika vara huvudterritorium för terrororganisationen Islamiska staten.

Politiker och tjänstemän i USA fortsätter att hävda att IS utgör ett ”globalt hot”, trots att terrororganisationen har förlorat alla områden i Syrien och Irak.

Numera anses däremot hotet från IS mest förekomma i Afrika.

Därmed syns fortfarande inget slut på USA:s kamp mot ”global terror” som aviserades 2001 efter att de tre World Trade Center-byggnader leasade av juden Larry Silverstein sprängdes.

Det är inte klart varför Afrika nu betraktas som det primära målet för amerikanska anti-IS operationer, när man tidigare har gjort en stor affär av att kampen mot IS-terrorn främst gäller Afghanistan och Pakistan. Men USA hoppas på att få stöd från hela världen för att nu bekämpa IS i Afrika, rapporterar AntiWar.com.

Ryan Cristián på den alternativa nyhetssidan The Last American Vagabond säger att fokuset på Afrika förmodligen har med Kongo och värdefulla metaller att göra, metaller som är viktiga för att pekskärmar på exempelvis mobiltelefoner ska fungera. Detta antagande är dock inte bekräftat.

Samtidigt sprids information från en indonesisk pro-IS organisation, Ash-Shaff Media Foundation, om att IS skickar terroruppmaningar på Telegrams webbplatser. De ska ha uppmanat till terrorattacker i ett flertal västerländska storstäder.

De städer som pekats ut för kommande attacker är San Francisco, New York, och London.

Men Al-qaida och IS-propaganda med liknande budskap har spritts flera gånger tidigare utan att ha orsakat motsvarande terrorangrepp. Bland annat  spenderade Pentagon under kriget mot Irak över en halv miljard dollar på att framställa falska Al-qaida filmer när de utförde ”sprängningar” och andra ”terrordåd”.

De IS-propagandafilmer som skrämde världen under 2015, spreds på sociala medier och som bland annat pekade ut Sverige som ett terrormål har också visat sig vara relativt påkostade videoproduktioner av falska avrättningar och annan terror. Ofta har man använt sig av ”Hollywoodteknik” med digitala videokameror, så kallade gröna skärmar och specialeffekter framställda i datorprogram av samma typ som Adobe After Effects.

Exempel på en vida uppmärksammad avrättningsvideo kan ses nedan. Denna version av videon innehåller bilder som visar att avrättningen aldrig ägde rum på riktigt.

Källor:
US Officials Say ISIS a ‘Global Threat,’ But Focus on Africa
ISIS urges followers to carry out attacks in major Western cities
Terror Experts: ISIS Video Depicting Egyptian Execution Footage ‘Faked’
US government spent over $500m on fake Al-Qaeda propaganda videos that tracked location of viewers


  • Publicerad:
    2019-08-04 18:50