VÄRLDEN. Tidigare i helgen kom beskedet att Trump skrotar kärnvapenavtalet med Ryssland. Dagen efter började Ryssland tillverka flera nya supervapen, däribland landbaserade robotsystem och ett vapen som får fienden att hallucinera.

Vladimir Putin reagerade snabbt på att Trump skrotade INF-avalet. Redan dagen efter presenterade Ryssland nya supervapen.

Det var den första februari som USA:s vicepresident Mike Pompeo meddelade att USA drar sig ur avtalet ”Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty” (INF) med Ryssland, som ingicks mellan Sovjetunionens president Michail Gorbatjov och USA:s president Ronald Reagan 1987.

Avtalet förbjöd tillverkning och användande av landbaserade kärnvapenrobotar med en räckvidd på mellan 500 och 5 500 kilometer och fick de två kärnvapenmakterna att skrota tusentals vapen, som sedan inte funnits i Europa på tre årtionden.

Men eftersom USA:s president Donald Trump anser att Ryssland ”ändå inte följt avtalet” valde han alltså att skrota det, något som implementerades under helgen.

”Får fienden att hallucinera”
Trumps agerande fick så kallad amerikansk press att reagera starkt med domedagsprofetior och förstasidor med svampmoln, uppger Aftonbladet.

På lördagen meddelade dessutom Rysslands president Vladimir Putin att man följer Trumps exempel och lämnat INF-avtalet.

Senare under dagen mötte Putin sin utrikesminister Sergej Lavrov och sin försvarsminister Sergej Shoigu och beordrade tillverkningen av ett nytt landbaserat robotsystem samt en vidareutveckling av robotsystemet Kalibr som redan används i den ryska marinen – ett arbete som varit otänkbart inom ramarna för INF.

”Jag håller med om försvarsdepartementets förslag om att starta utvecklingen av Kalibr och det nya förslaget – tillverkningen av en supersnabb landbaserad robot”, sade Putin enligt transkriptionen av mötet.

Dessutom vill Putin att arbetet med robotsystemet ”Dagger” fortsätter, samt det futuristiska laservapnet ”Peresvet”.

Enligt tidningen The Hill testar också den ryska marinen ett helt nytt slags vapen, nämligen systemet ”Filin” som installerats på örlogsfartygen Admiral Gorshkov och Admiral Kasatonov.

Vapnet avfyrar en mycket stark ljusstråle för att påverka målets sikt, vilket kraftigt försämrar målets förmåga att använda riktmedel på natten.

The Hill citerar nyhetsbyrån RIA Novosti som uppger att de frivilliga som utsattes för den kraftiga ljusstrålen började hallucinera och kräkas.

Källa:
Putins och Rysslands nya supervapen


  • Publicerad:
    2019-02-08 08:50