UTRIKES. Vladimir Putin har välkomnat Donald Trumps annonsering att USA kommer dra sig tillbaka från Syrien. Han är dock inte säker på att det verkligen kommer att äga rum.

Rysslands president Vladimir Putin är positiv till sin amerikanske kollega Donald Trumps utspel om att dra tillbaka amerikanska styrkor från Syrien.

Putin påpekar att USA:s närvaro – som ofta irriterat Ryssland som också befinner sig militärt i landet efter att ha blivit inbjudna av Syriens regering – inte har stöd i internationell lag, varför ett utträde skulle vara korrekt. Han är dock inte säker på att tillbakadragandet verkligen kommer att äga rum. Till exempel har USA flera gånger meddelat ett utträde från Afghanistan, där de haft militär närvaro i över 17 år, utan att ha verkställt det.

Trump har på Twitter motiverat tillbakadragandet delvis med att USA inte längre borde agera världspolis i Mellanöstern, samt att det nu är dags för USA:s fiender Syrien – och deras allierade Ryssland och Iran – att själva bekämpa Islamiska staten. Att det är detta som Syrien, Ryssland och Iran gjort i åratal, enligt dem själva nästan helt utan amerikansk hjälp, nämner inte den amerikanska presidenten.

Källa:
Putin: ‘US right to leave Syria, but no signs of pullout – remember Afghanistan’


  • Publicerad:
    2018-12-20 22:55