UTRIKES. Under en presskonferens menade Donald Trump att Ryssland, som sparkades ut ur dåvarande G8 i samband med annekteringen av Krim, ska tillåtas delta på gruppens möten igen.

Donald Trump. Här tillsammans med Vladimir Putin.

I samband med att USA:s president Donald Trump var på väg till Kanada för att delta i G7-mötet så sa han under en presskonferens att Ryssland borde få delta i gruppens möten. Han får även medhåll av Italiens nya premiärminister Giuseppe Conte. Ryssland var medlem i gruppen, som då hette G8, fram till 2014 då landet annekterade Krimhalvön. Detta förargade de sionistiska västregimerna och Ryssland sparkades ut ur G8.

Under presskonferensen sa Trump:

Ryssland borde få vara med i G8-mötena igen. Varför har vi ett möte när Ryssland inte tillåts delta på mötet? Jag rekommenderar att Ryssland tillåts delta på gruppens möten, vare sig ni vill det eller ej. Det kanske inte är politiskt korrekt men vi har en värld att sköta. Och det var G7, som då hette G8, som sparkade ut Ryssland. De borde släppa tillbaka Ryssland in i gruppen eftersom vi borde förhandla med dem.

Den senaste tiden har dock spänningarna ökat mellan de olika G7-länderna. Bland annat vägrar Storbritanniens premiärminister Theresa May att sitta bredvid Trump under mötet. Frankrikes president Emmanuel Macron har gått så långt som att säga att han vill få USA utsparkade ur gruppen.

För tillfället består G7-gruppen av USA, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Kanada, Italien och Japan. Huruvida gruppens resterande medlemmar kommer hålla med Trump och Contes förslag om att släppa in Ryssland igen är i nuläget oklart.

Källa:
‘Russia should be in G7, whether you like it or not’ – Trump says on way to summit


  • Publicerad:
    2018-06-08 17:50