UTRIKES. Den amerikanska ambassaden i Moskva fastställde i ett officiellt uttalande att USA anser Krimhalvön tillhöra Ukraina, trots att området annekterats av Ryssland. Detta efter rykten om att Trump ska ha sagt annorlunda under ett G7-möte i Kanada. Nu utmanar en rysk parlamentsledamot från Krim Trump att komma och besöka halvön och bevisa att han är självständig.

Krim-bon och Duma-ledamoten Natalia Poklonskaya bjuder in Donald Trump till Krimhalvön. Kommer han att kunna tacka nej? Foto: Kremlin.ru (CC-BY-4.0).

Det var efter den Nato-understödda statskuppen i Ukraina 2014 som Krimhalvön först förklarade sig självständigt. Sedan hölls en folkomröstning där en förkrossande majoritet av den till största delen rysktalande befolkningen sade sig vilja tillhöra Ryssland – en önskan som Ryssland gick till mötes då man införlivade halvön i den ryska federationen.

Den ryska annekteringen av Krim har fortfarande inte erkänts av västmakterna, trots att det var i enlighet med folkviljan, och Ryssland har belagts med diverse sanktioner för agerandet.

Men under ett möte i början av juni med G7-ländernas ledare i kanadensiska Quebec ska USA:s president Donald Trump ha uttryckt att Krimhalvön visst tillhör Ryssland. Detta ska Trump ha motiverat med att ”alla som bor där talar ryska”. Han ska dessutom ha ifrågasatt de ledare som står på Ukrainas sida i konflikten genom att påtala att landet är ett av de mest korrupta i världen.


Inslag på RT om Trumps uttalanden om Krim och Ukraina.

Inför samma möte ska Trump dessutom ha uttalat att han vill se att Ryssland återupptas bland G7-länderna, så att de återigen blir G8.

Trumps uttalande föranledde att den amerikanska ambassaden i Moskva gick ut och befäste USA:s officiella position i frågan: Att Krimhalvön tillhör Ukraina och att de sanktioner som ålagts Ryssland med tanke på annekteringen kvarstår till den dag man återför kontrollen av halvön till Ukraina.

Vita huset har dock i skrivande stund varken bekräftat eller dementerat Trumps uttalanden, som skulle innebära att han har en självständig hållning i frågan.

Nu har dock en ledamot i det ryska parlamentet utmanat Trump att visa att han är självständig. Natalia Poklonskaya – som själv kommer från Krim och som efter annekteringen utsågs till Krimhalvöns förste chefsåklagare efter självständighetsförklaringen – skriver på sin Facebook att USA:s försök att att sopa Trumps uttalande under mattan är ”feghet”.

”Så det verkar som att USA:s politiker står ganska långt ifrån sin president, Donald Trump, och de allmänt accepterade principerna rörande lag och rättvisa. Idag är de rädda att kommentera deras presidents uttalanden om Krim – i synnerhet hans ord om att Krim är en del av Ryssland. Men detta är något uppenbart och att låtsas vara döv och stum är fegisens reaktion”, skriver Poklonskaya och fortsätter:

Vi bjuder in USA:s president Donald Trump till Krim där han personligen kan bevittna att hans ord är korrekta. Genom att göra den resan skulle Trump visa hela världen att han är en självständig och trovärdig politiker, en amerikansk ledare som inte är obekant med ord som ’demokrati’, ’rättvisa’ eller ’mod’.

Det återstår att se ifall Trump tackar ja till inbjudan.

Källa:
’Prove that you are independent’: Russian MP Poklonskaya invites Trump to Crimea


  • Publicerad:
    2018-06-17 12:20