VÄRLDEN. Över hundra stridsvagnar och pansarfordon anlände nyligen till hamnen i Riga. Samtidigt har nu USA runt tretusen soldater stationerade nära den ryska gränsen.

nato_460

Tretusen amerikanska soldater uppges vara stationerade i de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen. Under måndagen lossades över hundra stridsvagnar och pansarfordon i Riga för att förstärka USA:s närvaro nära den ryska gränsen.

— Detta är en signal till president Putin att vi kommer att ställa upp tillsammans, sa USA-generalen John O’Connor under en intervju i den lettiska huvudstaden.

— Vi kommer att stanna här så länge som behövs för att avskräcka varje form av rysk aggression, fortsatte han.

Sedan 2004 är de tre baltiska länderna medlemmar i Nato och militäralliansen har undan för undan skärpt sitt tonläge mot Ryssland som man menar begår olagligheter under inbördeskriget i Ukraina. Bland annat har Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond anklagat Ryssland för att olagligt annekterat Krimhalvön trots att den införlivades i landet efter en folkomröstning.

— Genom att illegalt annektera Krim och nu använda ryska trupper för att destabilisera östra Ukraina visar den ryske ledaren att han inte stöttar det internationella regelverk som bevarar freden mellan nationer, utan tvärtom underminerar det, sa den brittiske utrikesministern.

Källa:
Nato laddar upp mot Ryssland


  • Publicerad:
    2015-03-10 18:30