Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Forskare: Svenskt Natomedlemskap gör Sverige osäkert

Av Redaktionen, 2015-06-09
redaktionen@nordfront.se

SVERIGE. Två svenska forskare varnar nu för att ett svenskt Nato-medlemskap skulle dra in Sverige i en större konflikt och äventyra landets säkerhet.

NATO_expansion-e1429131513331Trots att Sverige inte är medlem i Nato har svenska politiker valt att fördjupa samarbetet med den nordatlantiska militärorganisationen när den stärker sina positioner kring Östersjöområdet i och med situationen i Ukraina och det påstådda hotet från Ryssland.

Nu menar forskare att detta samarbete gör Sverige mer osäkert. Det är Linus Hagström, professor i statsvetenskap med inriktning mot säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet, och Tom Lundborg, lektor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan och forskare vid Utrikespolitiska institutet som framför denna åsikt i debattavdelningen till Dagens Nyheter, den tidning som främst hejat på denna utveckling.

Så kallade provokationer från ryska plan som flyger nära svenska gränsen är enligt forskarna inte alltför konstigt med tanke på Sveriges samarbete med Nato och den nordatlantiska militärorganisationens utvidgning. Ett svenskt inträde i Nato skulle inte ”skydda” Sverige utan istället ”skapa förutsättningar för ytterligare rysk aggression”, skriver forskarna.

Vi menar dock att rysk aggressivitet åtminstone delvis bör ses som en produkt av den Nato-utvidgning som allt djupare har trängt in i det Ryssland ser som sin intressesfär, och som därmed kränkt rysk stormaktsidentitet. Ju starkare hotet från väst upplevs, desto mer desperat kan vi anta att Ryssland kommer att agera för att bekräfta denna stormaktsidentitet. Genom att cementera den ryska bilden av en expansiv och respektlös västallians kan ett svenskt Nato-inträde därför skapa förutsättningar för ytterligare rysk aggression. På basis av denna analys rekommenderar vi att Sverige fortsätter att stå utanför organisationen.

Forskarna hänvisar därefter till den amerikanske professorn John Mearsheimer, medförfattare till den tidigare rapport som konstaterade att en pro-israelisk lobby styr amerikansk utrikespolitik, som säger att Ryssland under tjugo års tid provocerats av Nato-utvidgning och EU-utvidgning.

Idén att Sverige bör gå med i Nato framställs ofta som om en logisk följd av den teori om internationell politik som brukar kallas ”politisk realism”. Därför är det kanske förvånande att världens mest kända nu levande realist, professor John Mearsheimer vid Chicagouniversitetet, i en artikel i Foreign Affairs nyligen skrev att Ukrainakrisen inte bara kan skyllas på Ryssland. Enligt Mearsheimer har krisen provocerats fram under en två decennier lång Nato-utvidgning och EU-utvidgning.

Mot bakgrund av denna utvidgningspolitik menar Mearsheimer att ryskt agerande faktiskt är helt logiskt. När väst plötsligt börjar trampa i Rysslands bakgård och försöker alliera sig med ett land av Ukrainas strategiska betydelse bör det inte komma som någon överraskning att landet svarar aggressivt. Även om det är djupt beklagligt är det politiskt begripligt. På samma sätt kan vi förvänta oss att USA skulle agera om Kina plötsligt försökte skapa militära allianser med Kanada eller Mexiko.

Forskarna har stöd av den schweiziske Nato-experten och fredsförmedlaren Daniele Ganser som nyligen uttalade sig om Natos militärövningar i Europa som ett farligt spel som kan gå överstyr.

– Faran ligger i att dessa krigsspel kan gå överstyr. Dessa amerikanska jetplan som nu flyger över Baltikum är bara några minuter från St: Petersburg, säger Daniele Ganser och påpekar att USA hade agerat om Ryssland ingått allians med Mexiko och genomfört militärövningar vid den amerikanska gränsen.

Källa:
Natomedlemskap gör Sverige mindre säkert


  • Publicerad:
    2015-06-09 09:00