USA. Företag i USA rädda i skuggan av Khashoggis död, men politiken gentemot Iran förändras inte.


Jamal Khashoggi. Foto: April Brady (CC BY 2.0)

Den Saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi som bland annat skrev för Washington Post, misstänks ha mördats den andra oktober inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, Turkiet. Han var en känd kritiker av den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman.

Enligt turkiska medier kan man på en ljudupptagning höra hur Khashoggi torteras, får sina fingrar avhuggna och sedan bli halshuggen i ett mord som tar sju minuter att genomföra. På inspelningen kan man höra generalkonsuln säga:

— Gör det här utomhus. Ni gör så jag kommer att få problem.

Tidigare har Saudiarabien hävdat att Khashoggi lämnade byggnaden levande samma dag. Nu har Saudiarabien ändrat sig och erkänner att han dog inne på konsulatet. 18 personer har gripits säger den saudiarabiske åklagare som leder utredningen. Åklagaren bekräftar också att journalisten mördats.

— Det är ett första steg, ett bra steg, det är mycket folk. Saudiarabien har varit en bra allierad, men det som hänt är oacceptabelt, säger Donald Trump om gripandet av de misstänkta.

Samtidigt säger Trump att han tycker att förklaringen att dödandet av Khashoggi följde på ”ett bråk” inne på konsulatet är trovärdig.

Nedkylda relationer med USA
Det misstänkta mordet har inneburit ett avbräck i Saudi-regeringens charmoffensiv i USA. Tankesmedjor skickar tillbaka bidragspengar från Saudiarabien. Vapenindustrin som lever gott på handel med landet bekymrar sig för att incidenten ska innebära ett slut på lukrativa vapenkontrakt. Den judiska tidningen Washington Post som normalt är välsinnade gentemot Saudiarabien har nu kallat kronprins Mohammed bin Salman för ”mördare”.

Krigshetsen mot Iran viktigast
Den nya vändningen med en historia som luktar skadekontroll, att Khashoggi dog under en ”utfrågning som gick fel”, har skapats för att skydda den strategiska allians som syftar till att hetsa mot Iran, säger Iranexperter.

— Det är därför vi ser att administrationen [i USA] samarbetar med Saudiarabien för att hitta på någon sorts trovärdig förklaring som minskar skadorna på det bilaterala förhållandet, säger juden Kenneth Katzman som är den främste experten på Iran inom den amerikanska kongressens forskningsavdelning.

— I slutändan vill de båda länderna samarbeta mot Iran. De vill inte att Iran ska dra fördel av en spricka dem emellan, säger Katzman.

Förra året kallade Trump Iran för ”världens värsta stat för sponsring av terror”.  Den nionde oktober kallade utrikesministern Mike Pompeo Irans regering för en ”olaglig regim”. Innan dess sade den nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton att Iran kommer att straffas om Teheran ”fortsätter” att ”förarga” USA.

Jared Kushners Mellanösternpolitik
Detta är precis den aggressiva policy som Saudiarabien har arbetat för ända sedan Trumps svärson, juden Jared Kushner, tog över Trumps Mellanösternpolitik och började samarbeta med Mohammed bin Salman som Khashoggi alltså var starkt kritisk mot. Om inte det förmodade mordet på Khashoggi bara blir en parentes i utrikespolitiken, skulle denna gemensamma amerikanska och saudiarabiska allians i krigshetsen mot Iran bli lidande, anser Dexter Filkins, journalist för bland annat de judiska tidningarna New Yorker och New York Times.

— I en rationell värld skulle man granska denna incident [Khashoggis försvinnande] och fråga vad som är bra för Amerikas utrikespolitik, säger Paul Pillar som tidigare har varit Mellanösternanalytiker för CIA.

Källor:
Recordings reveal Khashoggi tortured then dismembered while still alive
Saudis preparing to admit Jamal Khashoggi died during interrogation, sources say
A Saudi Prince’s Quest to Remake the Middle East
The Khashoggi Affair Won’t Stop Trump’s Drive for War With Iran


  • Publicerad:
    2018-10-20 16:45