MEDIA. Netflix har censurerat ett avsnitt i sin politiska satirserie ”Patriot act with Hasan Minhaj” efter att Saudiarabien krävt det. Nu kritiseras Netflix, som försvarar sig med att man ”följer lokala lagar”.

i Sverige går det ännu att se det censurerade avsnittet där Hasan Minhaj bertättar om Saudiarabien. Skärmbild: netflix.com.

Den politiska satirserien Patriot act with Hasan Minhaj är skapad exklusivt för Netflix, har i skrivande stund sex avsnitt och går ut på att den muslimske komikern Hasan Minhaj pratar om diverse politiska händelser.

I det femte avsnittet berör han Saudiarabien och mordet på journalisten Jamal Khashoggi på det saudiska konsulatet i Istanbul. Minhaj ironiserar över Saudiarabiens styre, dess relation till USA och framför skarp kritik mot landets kronprins Mohammed bin Salman och det saudiledda kriget i Yemen.

Netflix har dock valt att censurera avsnittet i Saudiarabien. Detta efter att landets informationsdepartement hävdat att man bryter mot landets internetlagar genom att tillgodose det.

Netflix har kritiserats för beslutet, och Katen Attiah, som var redaktör för den mördade Khashoggi på Wahsington Post, menar att agerandet är ”skandalöst”. Men till sitt försvar hävdar Netflix att avsnittet togs bort  efter ”en giltig rättslig begäran – och för att följa lokala lagar”.

Källa:
Netflix drops satire episode critical of Saudi Arabia


  • Publicerad:
    2019-01-01 22:30