UTRIKES. Saudiarabien erkänner nu att den regimkritiske journalisten Jamal Khashoggi dog inne på Saudiarabiens konsulat i Turkiet efter att ha hamnat i slagsmål inne på konsulatet.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo samtalar med den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman i Riyadh den 16 oktober 2018. Foto: U.S. State Department.

Under de senaste veckorna har den saudiske journalisten Jamal Khashoggis försvinnande fått stor internationell uppmärksamhet. Den saudiska regimen har från början pekats ut som skyldiga för hans försvinnande, men regimen har konsekvent förnekat att man hade något med försvinnandet att göra. Khashoggi har varit verksam som journalist och har bland annat skrivit för Washington Post.

Nu erkänner Saudiarabien genom en åklagare att Jamal Khashoggi dog inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul, Turkiet. Enligt den saudiske åklagaren ska Khashoggi avlidit efter att ett slagsmål brutit ut inne på konsulatet, rapporterar Sky News.

Saudiarabien har gripit 18 personer som är misstänkta för att ha ett samband med Khashoggis mystiska död. Regimen har även sparkat Ahmed el-Asiri, som är en av landets främsta underrättelsepersoner, och seniorrådgivaren Saud al-Qahtani.

Enligt uppgifter till Reuters ska Khashoggi ha mördats inne på konsulatet och hans kropp styckats och fraktats iväg. Misstankar har riktats mot att det misstänkta mordet på Jamal Khashoggi var ett beställningsjobb från den saudiska regimen.

Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz har satt i ordning en kommitté som ska ledas av kronprins Mohammed bin Salman. Kommitténs uppgift är att omstrukturera den saudiska underrättelsetjänsten efter det misstänkta mordet på Jamal Khashoggi.

Källa:
Saudi Arabia: Jamal Khashoggi killed after fight in Turkey consulate


  • Publicerad:
    2018-10-20 11:20