EKONOMI. Den religiösa organisationen The Satanic Temple stämmer Netflix och Warner Bros på över 50 miljoner dollar för att de använt en avbildning av den sataniska guden Baphomet i en tv-serie.

Baphomet (skärmdump Netflix)

Distributören Netflix och producenten Warner Bros har använt en staty föreställande den sataniska guden Baphomet i Netflix-serien The Chilling Adventures of Sabrina. Den satanistiska organisationen The Satanic Temple stämmer nu de båda bolagen för upphovsrättsbrott, rapporterar Reuters.

Enligt The Satanic Temple framställs anhängarna av guden Baphomet som elaka antagonister som ägnar sig åt bland annat kannibalism och tortyr. Detta leder till att många riskerar att associera organisationen med det negativa som visas upp i Sabrina-serien.

— Det svärtar hela projektet, säger Lucien Greaves som startade The Satanic Temple tillsammans med Malcom Jarry 2012.

The Satanic Temple anser att de har upphovsrätt till Baphomet-avbildningen.  I sin stämningsansökan skriver organisationen att deras staty byggdes 2013-2014, kostade omkring 1 miljon kronor och förutom Baphomet består av två barn som tittar upp på den gethövdade figuren. Även tv-seriens staty visar två barn som tittar upp på figuren.

Netflix och Warner Bros har avböjt att kommentera med hänvisning till det pågående rättsfallet.

Källor:
Satanic Temple sues Netflix over ’Sabrina’ use of Baphomet deity 
Satanic Temple Sues Netflix Over ‘Chilling Adventures of Sabrina’


  • Publicerad:
    2018-11-12 09:10