HUMOR. Efter succén för satirfilmen ”En liten film om Finspång”, skapad av Nordisk Alternativhöger, så har nu Finspång kommun plockat upp högaffeln och polisanmält Christoffer Dulny för brott mot upphovsrätten samt ”hets mot folkgrupp”.

För några veckor sedan släppte Nordisk Alternativhöger en film som gör narr av vad ”vänstern” tror skulle hända om ett parti som SD eller Motståndsrörelsen skulle få makten inom en snar framtid. I filmen pratas det bland annat om arbetsläger, att ”arbete ger frihet” och om duschar som har tillgång till både vatten och gas.

Nu har dock Finspångs kommun fått upp ögonen för satirfilmen och har både gråtit ut i lokalmedia samt anmält Nordisk Alternativhögers ordförande, Christoffer Dulny, för “hets mot folkgrupp” och brott mot upphovsrättslagen.

Lokaltidningen Norrköpings Tidning (NT) ringde upp Cristoffer Dulny (CD) för att få svar på varför man valt just Finspång:

CD: Det är en del som gör just Finspång så intressant, men jag tänker inte gå in på vad det är. Själva filmen vi gjort är väldigt självförklarande, vem som helst förstår att det är satir, och vi är tydliga med att det är underhållning.

NT: Ni använder uttryck med nazistiska referenser som ”arbete ger frihet”, de flesta blir säkerligen väldigt illa berörda?

CD: Inte sitter folk hemma på sin kammare och gråter för det. De som säger så, gör det för att sända ut godhetssignaler. Det är ett ”hitte på”.

NT: Men vad vill ni med era filmklipp egentligen?

CD: Väcka uppmärksamhet och underhålla men också visa på vänsterns rädslor. För det är så här de uppfattar att Finspång skulle se ut om ”högerextrema” grupper styr. Det är vänsterns mardröm.

NT: Ni har nu blivit polisanmälda för att bland annat ha brutit mot upphovsrätten, du har ju läst juridik och borde väl veta riskerna?

CD: Vem har polisanmält? Förmodligen de som inte förstår satir och underhållning, eller de som vill missbruka polisens resurser. När det gäller satir får man använda färdigt material, annars skulle det ju inte bli någon satir. Och jag ser fram emot ett rättsligt efterspel.

Källor:
Kommunen polisanmäler högerextrem grupp
”En satir på Nürnbergrättegångarna”


  • Publicerad:
    2017-10-29 16:45