UTRIKES. USA:s president twittrade med versaler ett hot mot Iran under måndagen. Om inte Iran ”slutar att hota USA”, ska Iran komma att ”få lida konsekvenser som få genom historien lidit förut”.

I söndags uttalade Irans president Hassan Rouhani att ett krig mot Iran skulle bli ”alla krigs moder”, något som Nordfront skrivit om.

Som svar på detta skrev Donald Trump att om inte Iran slutar att hota USA, ska Iran komma att ”få lida konsekvenser som få genom historien lidit förut”.

Dessförinnan hade USA:s krigshetsande utrikesminister Mike Pompeo under söndagen anklagat den iranska regeringen för att vara en korrupt maffia.

Ordkriget har trappats upp efter det att Trump beslutade att bryta kärnavtalet med Iran. Detta avtalsbrott tog Israels premiärminister Benjamin Netanyahu nyligen åt sig äran av att ha åstadkommit. Han har nu också gett sitt stöd till Trumps hot.

Avtalet var mindre av ett avtal än ett hot från västmakterna. Det gick ut på att Iran lovade att avstå från att utveckla kärnvapen i ”utbyte” mot att internationella sanktioner mot Iran hävdes, kärnvapen som västländerna och Israel påstår att Iran utvecklar.

Pompeo sa under söndagen att USA kommer agera för att få ner importen av iransk olja till nivåer ”så nära noll som möjligt”. Tidigare har Trump krävt av USA:s allierade länder att stoppa importen av olja från Iran. Detta motsätter sig fortfarande vissa EU-stater.

Iranska revolutionsgardet har idag avfärdat Trumps uttalanden som tomma hot och kallar dem ”psykologisk krigföring”. En högt uppsatt general säger att Iran kommer att ”stå emot trycket från fiender” till den statliga iranska nyhetsbyrån IRNA.

Enligt SVT menar bedömare det inte ligger i varken Irans eller andra nationers intresse med en direkt militär konfrontation. Detta gäller dock inte alla bedömare. Anledningen till att det finns en hotbild mot Iran är att några nationer har intresse av ett militärt anfall mot landet, av geopolitiska skäl. Annars skulle hotbilden inte existera, menar de.

Källa:
Ökad spänning mellan USA och Iran


  • Publicerad:
    2018-07-24 12:40