UTRIKES. Sedan USA drog sig ur kärnavtalet med Iran har stämningen mellan de två länderna blivit allt mer hätsk. Nu har ett ordkrig startat mellan Trump och Irans president Hassan Rouhani.


”Lek inte med lejonets svans” – Irans president varnar Donald Trump i ett tv-sänt tal.

Det var i maj som USA:s president Donald Trump meddelade att USA drar sig ur det så kallade kärnavtalet med Iran, som syftade till att Iran skulle minska sina nukleära aktiviteter i utbyte mot lättnader av vissa ekonomiska sanktioner mot landet.

Enligt Trump så togs beslutet utifrån att Iran skulle sponsra ”terrorister”, och under en presskonferens räknade den amerikanske presidenten upp alltifrån den shiamuslimska organisationen Hezbollah till sunnimuslimska terrorgrupper som al-Qaida som exempel.

Beslutet att dra sig ur avtalet har kritiserats av i princip hela världen, med undantag för den judiska skurkstaten Israel som har hyllat Trump som en hjälte.

En allt hätskare stämning mellan USA och Iran har följt i spåren av Trumps agerande och i ett tv-sänt tal varnade nyligen Irans president Hassan Rouhani Trump för att ”leka med lejonets svans” – ett persiskt uttryck som motsvarar svenskans ”leka med elden”.

— Lek inte med lejonets svans. Detta leder bara till ånger. Du kommer för alltid att få ångra det, sade Rouhani.

Enligt Rouhani kommer ett eventuellt krig mot Iran att bli dyrt för USA.

— Fred med Iran är all freds moder, och krig med Iran skulle bli alla krigs moder

— Först förklarar du krig, och sedan pratar du om att vilja stötta det iranska folket. Du kan inte uppvigla det iranska folket mot dess egen säkerhet och dess egna intressen, fortsatte Rouhani i talet.

Sin vana trogen var Trump snabb att svara på Rouhanis varning via Twitter, där han skriver att Iran kommer att lida konsekvenser som ”få i historien någonsin har lidit” ifall Rouhani hotar USA igen.

Källa:
Rouhani: Krig med Iran blir ”alla krigs moder”


  • Publicerad:
    2018-07-23 12:00