GEOPOLITIK. Internationella domstolen (ICJ) har fastslagit att effekterna av USA:s sanktioner mot Iran är olagliga. USA bryter avtalet med ICJ och kan nu med mindre byråkrati behandla världens länder som de vill.

På onsdagen fällde den internationella domstolen (ICJ) domslutet att USA:s sanktioner mot Iran inte får inte hindra humanitärt stöd till landet. De får heller inte inverka på den civila flygsäkerheten i Iran. Domstolen beordrade samtidigt ländernas ledare att inte ytterligare förvärra situationen.

Som straff mot ICJ meddelade USA:s utrikesminister Mike Pompeo att landet drar sig ur det avtal från 1955 som ICJ stött sig på i sin dom, meddelar TT.

Domen är ett utslag av Irans stämning mot USA som baserades på att USA och Donald Trump bröt det tidigare undertecknade kärnenergiavtalet. Iran hävdade att sanktionerna bryter mot det över 60 år gamla avtalet.

— Den här dagen, med ICJ:s beslut, visar på ett tydligt sätt absurditeten i ett vänskapsavtal mellan USA och den islamiska republiken Iran, sade krigshetsaren Pompeo.

Eftersom USA nu formellt bryter även avtalet med ICJ, kan de med mindre juridiskt motstånd än tidigare i framtiden göra vad de vill mot vem de vill.

Källa:
Iran fick rätt – då drog sig USA ur avtal


  • Publicerad:
    2018-10-04 13:00