UTRIKES. USA blir alltmer ensamt om sanktioner mot Iran. 13 av 15 länder i FN:s säkerhetsråd säger nej.

USA har blivit ”isolerat” beträffande Iran i FN:s säkerhetsråd, rapporterar TT.

Regeringen i USA har tidigare retat upp sig på att Frankrike, Tyskland och Storbritannien inte vill göra hökarna i USA till lags genom att återinföra alla FN-sanktioner mot Iran.

Nu har USA blivit ännu mer ensamt i säkerhetsrådet eftersom 13 av 15 länder har sagt nej till USA:s och i förlängningen Israels krav.

Med hjälp av en klausul i det så kallade JCPOA – kärnenergiavtal – som påtvingades Iran anser USA att enskilda länder har rätt att ”på egen hand” utlösa ett återinförande av alla FN-sanktionerna mot Iran. ”På egen hand” ska i sammanhanget förstås som ”på order av USA”.

Varken Ryssland eller Kina ska enligt avtalet kunna stoppa ett återinförande av med sitt veto.

Men USA bröt själva avtalet i maj 2018, genom att på egen hand upphäva det. Trots det vill Trumpadministrationen kräva av andra länder att agera utifrån de skrivningar som finns i det avtalet.

USA:s försök att tvinga fram sanktioner kommer sedan landet misslyckades med att få stöd i säkerhetsrådet för en resolution om att förlänga ett vapenembargo mot Iran, skriver TT. Det var endast Dominikanska republiken som stödde USA.

Maximalt misslyckande för USA
Holly Dagres, som ombesörjer Iranist Newsletter sade i en intervju med Al Jazeera att USA:s misslyckande med att få med nästan alla länder i ett vapenembargo mot Iran var genant för USA.

— De gick in ensamma om det här, och det faktum att USA:s särskilda sändebud till Iran, Brian Hook, avgick bara en vecka tidigare säger oss att denna så kallade policy om ”maximala påtryckningar” hittills har visat sig vara ett maximalt misslyckande [för USA], sade Dagres som menar att om man vill använda sig av JCPOA-avtalet måste man vara en del av det; det går inte att ensidigt bryta det och ändå hänvisa till det.

När Frankrike, Tyskland och Storbritannien i torsdags gjorde tydligt att de motsätter sig försöket att återinföra alla FN-sanktioner eftersom USA lämnat JCPOA reagerade USA:s proisraeliske och krigshetsande utrikesminister Mike Pompeo häftigt och sade att de ”väljer att alliera sig med ayatollorna”.

Men nu har alltså hittills 13 länder av 15 i säkerhetsrådet klargjort att de är emot USA:s avsikt. Inte ens Dominikanska republiken som stödde USA:s krav på vapenembargo har meddelat sin åsikt beträffande återinförande av alla FN-sanktioner.

Att frågan är storpolitiskt het visas enligt TT också av att FN:s generalsekreterare António Guterres är tydlig med att han inte vill ta i frågan.

— Säkerhetsrådsmedlemmar kommer att behöva tolka sin egen resolution, inte generalsekreteraren, sade Guterres talesman Stephane Dujarric.


  • Publicerad:
    2020-08-23 07:55