UTRIKES. USA:s aggressiva beteende för dem närmare ett krig med Iran.

Det amerikanska hangarfartyget USS Abraham Lincoln befinner sig nu i Hormuzsundet utanför Irans kust.

USA har den senaste tiden skickat bland annat ett hangarfartyg och B-52-bombplan till Persiska viken. Detta enligt dem själva för att ”skydda amerikanska intressen” i området mot ett påstått iranskt hot. USA ska även agera ifall Iran tar steg mot att skaffa kärnvapen, något som USA själva underlättade för ifjol genom att lämna kärnavtalet med just Iran.

För några dagar sedan utsattes fyra oljefartyg i USA-allierade Förenade Arabemiratens hamnar dessutom för ”sabotage”, som bestod av hål i sidorna av skeppen och som inte ledde till vare sig någon skadad eller förlust av olja. Utan att någon utredning klargjort händelseförloppet har USA:s allierade öppet – samt USA själva mindre öppet – pekat ut Iran som ansvariga. Iran nekar och ställer sig bakom en grundlig utredning av sabotaget. Landets utrikesminister Mohammad Javad Zarif – som återgått på posten efter kaoset i vintras – antyder dessutom i en kommentar att det kan röra sig om en så kallad falskflaggattack i syfte att hetsa fram ett krig mot hans land.

USA kan skicka hundratusentals soldater till Mellanöstern
New York Times skrev tidigare idag om att USA planerar att skicka hela 120 000 soldater till Mellanöstern, återigen för att stävja hotet mot Iran. Donald Trump gick senare ut och kallade nyheten för fake news men sa i samma andetag att han skulle skicka ”betydligt fler än så” ifall han bestämde sig för en markinvasion av den antisionistiska islamiska republiken.

Källor:
Strait of Hormuz, Gulf of Tonkin? Trump warns Iran it will ’suffer greatly’ if it does ’anything’
Iranian FM Zarif warns about ‘suspicious acts of sabotage’ in region
‘Fake news’: Trump says not considering 120,000 troops for ‘Iran threat’


  • Publicerad:
    2019-05-14 19:35