USA. I en ny intervju säger USA:s president Donald Trump att han är beredd att använda kärnvapen. Samtidigt hotar han sin vana trogen Iran ifall de skulle göra detsamma.

Donald Trump drar sig inte för att använda kärnvapen.

Det var i en intervju i onsdagens utgåva av Good Morning Britain som USA:s president Donald Trump uttalade att han är beredd att ta det ”enorma ansvaret” att använda kärnvapen.

— Det är ett ansvar jag är beredd att ta, sa Trump då han tillfrågades om användandet av kärnvapen i krig.

I intervjun säger Trump att ett krig mot Iran är möjligt, men att det samtidigt inte är något han önskar. Att hindra Iran att skaffa kärnvapen är dock det viktigaste.

Spänningen mellan USA och Iran har blivit värre under den senaste tiden, speciellt efter att USA dragit sig ur kärnavtalet med Iran, JCPOA. USA:s nationella säkerhetsrådgivare, den neokonservative krigshetsaren John Bolton, har dessutom samtidigt använt hård retorik mot det som kan uppfattas som att även Iran vill dra sig ur avtalet.

— Det finns ingen anledning för dem att göra något av detta förutom om det är en del i en plan att reducera tiden som det tar att producera kärnvapen. Det är en mycket allvarlig fråga ifall de fortsätter, har Bolton sagt.

Donald Trump har fortsatt med den skarpa retoriken med hot mot Iran ifall de har mage att dra sig ur samma avtal som USA har dragit sig ur.

— Det är bara så att vi inte kan låta dem ha kärnvapen. Jag vet så mycket om kärnvapen. Jag är den som har blivit upplärd och måste studera detta, sa Trump under intervjun med Good Morning Britain.

Den senaste tiden har USA skickat krigsskepp och bombflyg till Irans närområde. Iran har i sin tur försökt att tona ner hotet, men samtidigt meddelat att man är fullt beredda att försvara sig mot amerikanska angrepp.

Ursprungligen publicerat på Frihetskamp.

Källor:
Trump says there is ‘always a chance’ of war with Iran
Iran ’almost certainly’ sabotaged ships off UAE, Bolton says


  • Publicerad:
    2019-06-06 09:30