Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Trump avslutade möte med Kim Jong-un i förtid – vägrade lyfta sanktioner

Av Redaktionen, 2019-02-28
redaktionen@nordfront.se

UTRIKES. När Donald Trump för andra gången träffade Nordkoreas ledare Kim Jong-un under onsdagen avslutades mötet tidigare än planerat. ”Ibland måste man bara lämna”, sa Trump efteråt och förklarade att han inte kunde gå med på Kims krav om att sanktionerna mot Nordkorea skulle hävas.

Bild från mötet mellan Kim Jong-un och Donald Trump i Singapore i juni förra året.

Under onsdagen träffade USA:s president Donald Trump för andra gången Nordkoreas ledare Kim Jong-un – denna gång i den vietnamesiska huvudstaden Hanoi.

När de två ledarna möttes i Singapore i juni förra året var det en nöjd Trump som lämnade förhandlingen. Även Kim Jong-un såg träffen med den amerikanske presidenten som konstruktiv.

— Vi har bestämt oss för att lämna det förflutna bakom oss. Världen kommer att få se en dramatisk förändring. Jag vill också uttrycka en tacksamhet till president Trump som såg till att det här mötet kom till stånd, sade Kim.

Men denna gång blev utfallet inte lika positivt. USA ville få tillgång till samtliga nukleära anläggningar på Nordkorea för inspektion, vilket Kim ansåg vara alldeles för inskränkande på landets suveränitet.

Kim ville också att USA skulle lyfta de hårda sanktioner man ålagt landet, som bland annat lett till att människor svälter i Nordkorea. Men det blev för mycket för Trump, som valde att lämna mötet i förtid.

— Nordkorea ville ha alla sanktioner lyfta, det ville inte vi. De var villiga att ge oss vissa eftergifter, men inte de vi ville ha, sa Donald Trump på presskonferensen efter mötet.

— Ibland behöver man bara gå. Det här var en av de gångerna, fortsatte han.

Kim Jong-un lovade dock Trump att Nordkorea kommer att upphöra med testskjutningar av missiler och provsprängningar av kärnvapen, vilket enligt många experter drastiskt kommer att minska spänningarna kring den koreanska halvön.

Trump menar också att han även fortsättningsvis vill ha en relation med Kim, som han numera beskriver som ”en stor ledare”, och att han ser framemot att träffa honom igen för fortsatta förhandlingar.

— Vi hade en produktiv tid, men vi kände att det inte vore bra att skriva på något. Vårt förhållande är starkt och vi hade flera alternativ, men vi valde inget, sa Trump under pressträffen.

Efter mötet öppnade också Kim Jong-un för att USA kan komma att få öppna någon typ av diplomatisk närvaro i Nordkorea.

Källa:
Toppmötet avslutat tidigare – ingen överenskommelse


  • Publicerad:
    2019-02-28 11:30