UTRIKES. Den franska regeringen uppger sig nu ha politiskt stöd från sju andra länder för en europeiskt ledd flottinsats i Hormuzsundet, som ligger mellan Iran och Förenade Arabemiraten.

Genrebild. Foto: Mass Communication Specialist 3rd Class Sean M. Castellano (CC Public Domain).

På grund av den upptrappade konflikten i Mellanöstern vill den franska regeringen att en europeiskt ledd flottinsats ska övervaka och skydda den kommersiella trafiken i Hormuzsundet.

Hormuzsundet, som ligger mellan Iran och Förenade Arabemiraten, är en mycket betydelsefull marin transportled där inte minst olja transporteras. Det är bara fem mil brett och som djupast 60 meter.

I området pågår en politisk, ekonomisk och militär konflikt mellan å ena sidan Iran och å andra sidan USA och sunnimuslimska länder, vilket föranlett flera incidenter under de senaste månaderna.

Den franska regeringen uppger sig ha politiskt stöd för en insats från sju länder. Dessa är Belgien, Italien, Portugal, Tyskland, Danmark, Grekland och Nederländerna.

Danmark, Grekland och Frankrike har bekräftat att de kommer att delta med fartyg i insatsen.

Styrkan kommer att ha sin bas i Abu Dhabi. Enligt en fransk militärkälla så ska en nederländsk fregatt börja patrullera sundet i slutet av februari.

Källa:
Frankrike: Åtta länder redo för europeisk insats i Hormuz


  • Publicerad:
    2020-01-21 22:30