UTRIKES. Iran misstänker att USA ligger bakom den omstridda attacken på två oljefartyg.

Irans parlaments talesman, Ali Larijani, säger att attacken mot två oljefartyg i Omanbukten förra veckan är ”skum” samt att den nästan ”kompletterar” USA:s hårda sanktioner mot Iran. Bland annat försöker USA få den antisionistiska shiamuslimska republiken på knäna genom att helt strypa landets viktiga oljeexport.

Ali Larijani pekar sedan finger åt USA, som han påpekar har en lång historia av falsk flaggattacker i området.

USA å sin sida menar att Iran ligger bakom attacken mot oljefartygen genom att ha minerat skeppens skrov. Som ”bevis” har de publicerat en grumlig film som sägs visa iranska specialstyrkor som tar bort en odetonerad magnetmina från ett av skeppen. Besättningsmedlemmar ska dock ha vittnat om att ”flygande objekt” – inte magnetminor – ska ha föregått explosionerna som skadade skeppen.

Storbritannien är ett av ytterst få länder som har följt i amerikanernas spår och valt att peka ut Iran som ansvariga. Övriga länder, till och med vanligtvis USA-vänliga sådana, köper däremot inte beskyllningen utan kräver mer bevis.

Ryssland, som har nära relationer med Iran, påpekar likt Larijani att USA bluffat tidigare för att starta krig i regionen. Ryske talespersonen Dimitrij Peskov tog som exempel upp den olagliga invasionen av Irak 2003, som föregicks av att den dåvarande amerikanske utrikesministern Colin Powell ställde till med en teatralisk scen när han tog med sig anthrax – som han menade att Saddam Hussein lagrade – till ett möte i FN.

— Vi har inte glömt flaskorna med vitt pulver. Vi kommer ihåg och har därför lärt oss att visa återhållsamhet i våra bedömningar, kommenterade Peskov dramat.

Vad Iran skulle vinna på att attackera två kommersiella skepp samtidigt som de utsätts för ekonomiska och militära påtryckningar från USA har inte förklarats på djupet av någon av de sistnämndas krigshetsande politiker.

Källor:
‘Is it diplomacy, Mr Pompeo?’ Iran recalls US history of false-flag ops, questions tanker attacks
Kremlin compares US attacks on Iran to fake ‘white powder evidence’ against Iraq in 2003


  • Publicerad:
    2019-06-17 22:50