Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Nya uppgifter: 34 amerikaner skadades under iransk hämndaktion i Irak

Av Redaktionen, 2020-01-24
redaktionen@nordfront.se

MELLANÖSTERN. Först meddelade Trump att inga amerikaner skadades när Iran hämnades lönnmordet på hjältegeneralen Qassem Soleimani genom att bomba amerikanska militärbaser i Irak. Med tiden medgav man att elva amerikaner skadats och nu har siffran revideras ytterligare då Pentagon uppger att så många som 34 amerikaner vårdats för skador efter attacken.

Qassem Soleimani, iransk general och en av Mellanösterns mäktigaste män, mördades i en raketattack på direkt order från president Donald Trump. Skärmbild: Youtube.

Efter den iranska attacken mot två amerikanska militärbaser – Operation Martyr Soleimani – då Iran hämnades sin lönnmördade hjältegeneral Qassem Soleimani, uppgav USA inledningsvis att ingen amerikan kom till skada.

På morgonen efter anfallet hävdade USA:s president Donald Trump att ”inga amerikaner skadades i nattens attack”.

Men snart erkände Pentagon att elva amerikaner vårdades för hjärnskador efter attacken, en siffra som nu reviderats ytterligare. I ett nytt uttalande bekräftar Pentagon att inte mindre än 34 amerikaner vårdas för ”traumatic brain injuries”, vilket översatt till svenska betyder traumatiska hjärnskador och är ett samlingsnamn för alla typer av skador mot hjärnan som uppstår av yttre våld.

Enligt Pentagon är drygt hälften av de skadade åter i tjänst, medan 17 av de skadade har evakuerats till Tyskland och en Kuwait för ytterligare vård. Av de 17 som flugits till Tyskland är nio kvar medan åtta har transporterats vidare till USA för vård eller observation.

Trump, som vid flera tillfällen skrutit om hur väl de amerikanska trupperna klarade sig under den iranska hämndaktionen, har nu medgett att flera skadats. Enligt Trump är dock skadorna inget att tala om, trots att fler än ett dussin soldater alltså fick evakueras utomlands för vård.

— Jag har hört att de hade huvudvärk, och några andra saker. Men jag kan rapportera att det inte är så allvarligt, säger Trump enligt ABC News.

Källa:
34 amerikaner skadades i flygbasattacken i Irak


  • Publicerad:
    2020-01-24 20:20