UTRIKES. Irans utrikesminister anmärker på skillnader i amerikanska och iranska rättsprinciper.

Delar av det nedskjutna ukrainska passagerarplanet. Foto: Mehr News Agency (CC BY 4.0)

Irans utrikesminister och tidigare representant för Iran i FN, Mohammad Javad Zarif, jämför Irans och USA:s respektive rättsväsende genom att påpeka att Iran nu har fängslat den arméofficer som av misstag avfyrade en missil mot det ukrainska passagerarflygplanet tidigare i januari. En amerikansk officer, som var ansvarig för att ett iranskt passagerarplan sköts ned för 32 år sedan, belönades med medalj.

Zarif intervjuades av den Tysklandsbaserade tidningen Der Spiegel, och pressades att svara på frågan varför det tog hela tre dagar innan Irans regering erkände att man hade råkat skjuta ned ett passagerarplan på internationell rutt.

På frågan svarade Zarif att läget då var ”en komplicerad situation i en komplicerad tid”.

Medaljen Legion of Merit (CC0).

— Andra behöver mycket längre tid på sig. För nästan 32 år sedan sköt USA ned ett iranskt passagerarplan. Till denna dag har de ännu inte utfärdat någon officiell ursäkt, sade Zarif och talade därmed om flygplan 655 som var ett iranskt passagerarplan på väg till Dubai i juli 1988 när det sköts ned av kryssaren USS Vincennes.

Till skillnad från USA, befordrades inte den iranske militär som avfyrade missiler mot ett civilt mål, påminde Zarif. Den amerikanske officer som var ansvarig för nedskjutningen av det iranska civila planet, William C. Rogers III, fick till och med medaljen Amerikanska Legion of Merit för ”exceptionellt förtjänstfullt uppförande i framförandet av utestående tjänster och prestationer…från april 1987 till maj 1989”.

Källa:
US officer who shot down Iranian plane received a medal, while the man guilty for downing Ukraine’s jet is IN JAIL – FM Zarif


  • Publicerad:
    2020-01-26 10:40