UTRIKES. I gratulationsbrev till Israels högsta makthavare hyllar Trump såväl banden mellan USA och Israel som sin egen administrations ”betydande insatser” för skapandet av dessa band. Han visar även hur han böjer sig för den judiska staten.

The Times Of Israel berättar om hur USA:s president Donald Trump förra onsdagen i brev till premiärminister Benjamin Netanyahu och president Reuven Rivlin, där han önskar Israel en glad självständighetsdag, också visar hur han böjer sig för landets anspråk på palestinska områden.

Trump lovprisar i breven relationen mellan hans land och den judiska staten och framhäver även sin egen administrations ”betydande insatser” för utvecklandet av denna.

I hälsningarna, som alltså sändes när Israel firade sin sjuttioandra självständighetsdag, lyfter Trump särskilt fram den judiska statens bildande 1948, samt sin egen administrations beslut att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, som två historiska milstenar.

— Det skänker mig en enorm stolthet att Förenta Staterna var det första landet att erkänna den nyskapade judiska staten 1948”, skriver Trump i brevet som har offentliggjorts av Rivlins departement. Han fortsätter:

— På dagen sju decennier efter den dag då premiärminister David Ben-Gurion utropade Israels självständighet, delade Israel och Förenta Staterna ett annat historiskt ögonblick, när Förenta Staterna öppnade sin ambassad i Israels huvudstad Jerusalem. Denna prestation har varit en av många betydande insatser som gjorts av min administration för att återuppbygga relationen mellan USA och Israel.

Times of Israel menar att Trumps beskrivning av Israels bildande som ett ”återupprättandet av den judiska staten” ska ses som ”en nick” till Israels anspråk på Västbanken som en del av de områden som hamnade under judisk överhöghet för tusen år sedan.

USA:s ambassadör David Friedman refererade nyligen till delar av Västbanken som ”Israels bilbliska kärnland”, när han förklarade USA:s politiska vändning från att ha kallat bosättningar på ockuperad mark olagliga.

Trumpadministrationen har de senaste veckorna signalerat sin beredskap att erkänna Israels planerade annektering av stora delar av Västbanken i en operation som garanterat skulle förarga många länder internationellt och dessutom spå på regionala konflikter.

Trumps fredsplan, som presenterades tidigare i år, har förkastats av palestinierna och många länder i hela världen. Planen ger Israel grönt ljus att annektera bosättningar och det strategiskt viktiga området Jordandalen.

Palestinierna har vägrat förhandla med Trumpadministrationen, som de finner partisk. Den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas hotade förra veckan med att säga upp samtliga avtal med Israel och USA om Israel fortskrider med annekteringsplanerna.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo sade förra veckan att annekteringen ytterst är ”ett israeliskt beslut”. Nethanyahu kommenterar:

— För tre månader sedan erkände Trumps fredsplan israelisk rätt till hela Judéen och Samarien [bibliska referenser för Västbanken]…Och president Trump lovade att erkänna Israels suveränitet över judiska samhällen där och i Jordandalen. Jag litar till fullo på att hans löfte kommer att infrias inom några månader.

Källor:
Trump touts his ‘significant actions’ for Israel in birthday letter
The Mideast Peace Plan and Saving the Biblical Heartland: Why Amb. Friedman Says Trump Is God’s Man for This Moment
Abbas Threatens to Cancel Agreements if Israel Proceeds with Annexation Plans


  • Publicerad:
    2020-05-08 07:00