ISRAEL. Israels regering bekräftar på Trumps 73-årsdag officiellt att en ”bosättning” på de av Israel ockuperade Golanhöjderna får den amerikanske presidentens namn. Netanyahu hyllar i storvulna ordalag Trump för dennes insatser för den judiska staten.

Israels regering har nu officiellt godkänt planerna på att bygga Trump Heights, en ny illegal bosättning döpt efter den amerikanske presidenten Donald Trump på de av Israel ockuperade Golanhöjderna.

Bosättningen, på hebreiska redan känd som Ramat Trump, hamnade för ett år sedan på en lista över projekt som under interrimregeringens styre väntade på sitt godkännande. Denna regering saknade dock befogenhet att godkänna projektet formellt.

Bosättningen kommer att hysa 300 familjer, förklarar Israels bosättningsminister Tzipi Hotovely. Dess skylt ska ha färdigställts i början av juni.

— Idag tar vi de första praktiska stegen mot etablerandet av bosättningen Ramat Trump på Golanhöjderna, Israels suveränitet över vilka har erkänts av president Trump, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vid inledningen av söndagens kabinettsmöte.

Netanyahu tillkännagav redan i april 2019 sina avsikter att skapa en ny illegal bosättning och att ”förära” denna Trumps namn. Detta skedde en månad efter att den amerikanske presidenten hade erkänt Israels suveränitet över de strategiska höjderna.

USA är det första land i världen som erkänt Golan som en del av Israel.

Inga nya bosättningar har etablerats på Golan sedan 1999. Trump Heights kommer enligt JTA att vara beläget vid platsen för en bosättning som ”godkändes” men aldrig byggdes 1992.

Den israeliska regeringens godkännande inföll på söndagen, på Trumps 73-årsdag.

Har den äran på födelsedagen president @realDonaldTrump!tweetade Netanyahu. Och han fortsatte:

Du har varit en otrolig vän till Israel och du har gjort fantastiska saker för den judiska staten för vilka vi är dig evigt tacksamma”.

Andan och ordalydelsen i Netanyahus hyllning till Trump påminner om Trumps tidigare hyllningar till sig själv för sina insatser för den judiska staten.

Förutom erkännandet av Golan, nämndes i tweeten även Trumps förflyttande av USA:s ambassad till Jerusalem samt USA:s uppsägning av 2015 års kärnvapenavtal med Iran – ett avtal som Netanyahu kraftigt motsatte sig från första början – samt Trumpadministrationens hårt kritiserade så kallade fredsplan mellan Israel och Palestina.

Det hävdades också att Trump ”blottlagt korruptionen och fördomarna hos ICC, den internationella brottsdomstolen”.


  • Publicerad:
    2020-06-16 18:45