MELLANÖSTERN. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan framför skarp kritik mot de arabländer som ställer sig bakom Donald Trumps kontroversiella ”fredsplan” för Israel och Palestina. ”Turkiet kommer aldrig att acceptera detta försök att förtrampa palestiniernas rättigheter”, menar Erdogan.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: R4BIA.com (Public domain).

Tidigare i veckan presenterade USA:s president Donald Trump sida vid sida med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu en ”fredsplan” för Israel och Palestina.

Den så kallade fredsplanen innebar i princip bara att Israel får större delen av sina krav tillgodosedda på palestiniernas bekostnad, även om det på papperet är en så kallad tvåstatslösning. Bland annat innebär planen att Israel skulle få hela Jerusalem som huvudstad och att FN skulle erkänna alla de illegalt ockuperade landområden i Palestina som tillhörandes Israel. Palestina skulle inte heller få tillåtelse att hysa någon militär och de palestinier som tvingats fly från de områden som ockuperats illegalt av Israel skulle inte få återvända till sina hem.

Planen har kritiserats hårt i hela världen, även om vissa arabstater som är djupt involverade i den sionist-amerikanska maktalliansen har ställt sig bakom den.

Dessa länder får nu skarp kritik från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som menar att fredsplanen utlämnar palestinierna åt ”Israels blodiga klor” och att Turkiet aldrig kommer att acceptera ”detta försök att förtrampa palestiniernas rättigheter”.

— Ni borde skämmas som applåderar förräderiet mot Jerusalem och mot mänskligheten, sade Erdogan, som framförallt syftade på arabemiraten, Oman och Bahrain.

Andra arabstater, såsom Egypten och Saudiarabien, har uttalat ett fortsatt stöd för Palestina samtidigt som man hyllat Trumps tilltag.

— Hur i all världen skall vi kunna garantera de heliga platserna i Mecka och Medina om vi inte rycker till al-Aqsamoskéns försvar! När tänker ni muslimska regeringar säga ifrån? dundrade Erdogan till applåder i det turkiska parlamentet.

LÄS ÄVEN: Trump hyllas av Israel för sin fredsplan

Tidigare har även Algeriet, Qatar och den jordanske kungen Abdullah kritiserat den så kallade fredsplanen, dock inte lika skarpt som Erdogan.

Iran, som tillsammans med Turkiet utgör en av få icke-arabiska stater i Mellanöstern, har däremot följt sin konsekvent antisionistiska linje och dömt ut ”fredsplanen” helt och hållet.

— Det här är ett avtal mellan sionistregimen och Amerika. Samarbete med palestinier finns inte på agendan. Det är ingen fredsplan utan en plan rörande påbud och sanktioner, sa Hesameddin Ashena, rådgivare till Irans president Hassan Rouhani till nyhetsbyrån Reuters.

Källa:
Erdogan till attack mot arabländer som stöder Trumps fredsplan


  • Publicerad:
    2020-02-01 13:00