TERRORSTATEN ISRAEL. På söndag väntas Netanyahus kabinett genomföra en omröstning om huruvida den judiska staten ska få lov att bygga ihop sina illegala bosättningar på västbanken.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu planerar att gå vidare med att planerna om att koppla ihop judiska bosättningar på den ockuperade Västbanken och de delar av Jordandalen som omnämns i USA:s president Donald Trumps framlagda ”fredsplan” för Mellanöstern, skriver Washington Post.

Omröstningen ska ske redan på söndag, enligt en icke namngiven regeringstjänsteman.

Enligt ”fredsplanen” ska Israel få lov att ”utöka sin suveränitet över bosättningarna” och helt införliva dem med Israel. Det gäller även Jordandalen som sträcker sig norrut från Döda havet.

I ”utbyte”, ska palestiniernas tillåtas en korridor till en stat som i nuvarande skede ska täcka ungefär 70 procent av Västbanken plus Gazaremsan och några andra spridda platser i söder – om de accepterar vissa, specifika villkor.

Amerikanska tjänstemän har enligt tidningen antytt att de skulle acceptera att Israel nu fortskrider med sina annekteringsplaner. Under en presskonferens som hölls efter att Trumps ”fredsplan” släpptes, sade USA:s ambassadör i Israel, David Friedman, att om Israel beslutar att utöka sin jurisdiktion till områdena i fråga, genom beslut efter Israels egna parlamentariska process, kommer USA att erkänna detta som israeliskt territorium redan innan fredsplanens fyraårsprocess har fulländats.

— Israel behöver inte alls vänta, sade Friedman till journalistuppbådet.

På söndag är det tänkt att Benjamin Netanyahu inför sitt kabinett ska presentera annekteringen av områden. Det är inte klart om det krävs att Israels parlament måste godkänna annekteringen för att den ska kunna vinna laga kraft. Det kan räcka med att Netanyahus eget kabinett röstar om saken.

Fredsplanen och Netanyahus annekteringsplaner möts föga förvånande av protester från palestinskt håll:

— Jag är inte förvånad, säger den erfarna förhandlaren för Palestina, Saeb Erekat, som är generalsekreterare för Palestinska befrielseorganisationen (PLO).

— Han tog med sig de fyra ledarna från bosättningarna till Washington. Detta är det första resultatet av århundradets bedrägeri, säger Erekat, och parafraserar därmed Trumps fredsplan som kallats ”århundradets överenskommelse”.

— Den ger Netanyahu och bosättningarnas styrelser grönt ljus att göra som de vill – legalisera bosättningarna, fortsätter Erekat.

I det angränsande Jordanien varnade utrikesminister Ayman Safadi på tisdagen för ”de farliga konsekvenserna av Israels unilaterala åtgärder, som att annektera palestinsk mark, byggande och expanderande av illegala israeliska bosättningar på mark som ockuperats från Palestina, och inkräktande på heliga platser i Jerusalem, som syftar till att påtvinga nya realiteter på marken”.

— Jordanien fördömer sådana åtgärder som utgör brott mot internationell lag, och provokativa handlingar kommer att driva området mot fler konflikter och ökade spänningar.

I Sverige har få röster höjts i protest mot Israels planer. Även vissa aktörer inom alternativmedier närmast stödjer projektet och Trumps fredsplan. Den högerextremistanklagade journalisten och författaren Ingrid Carlqvist uttrycker på Twitter glädje över planen som kommer att skapa en ”bättre” värld:

Carlqvist, som med sin närvaro hedrade den vid 33 års ålder döde palestinske medborgarjournalisten Bechir Rabani och hans familj vid dennes begravning för drygt två år sedan, skriver nu att palestinier är ”ett påhittat folk”, men om de finns är det enda de lever för att krossa Israel.

Källor:
Israeli government plans to vote Sunday on annexing 30 percent of the occupied West Bank, official says
Ingrid Carlqvist/Twitter


  • Publicerad:
    2020-01-30 09:55