JUDISK MAKT. När USA:s utrikesminister ska besöka en israelisk ”bosättning” på Västbanken väljer han den, där en vintillverkare lanserat en särskild vinsort döpt efter honom – en namngivning som skedde just efter att Pompeo förklarat israelisk ockupation laglig.

Foto: Public Domain

Utrikesminister Mike Pompeo planerar att besöka av Israel ockuperad mark på Västbanken, vilket blir det första besöket i sitt slag av en utrikesminister.

För Trumpadministrationens första officiella besök väljer Pompeo en bosättning, som är hem för en välkänd vintillverkare, vilken skapat en särskild vinsort – som lånat sitt namn av den amerikanske utrikesministern själv.

Besöket, som är planerat äga rum nästa vecka, kommer att ta Pompeo till den israeliska bosättningen Psagot, nära den palestinska staden Ramallah.

Detta infaller då ungefär ett år efter att Pompeo annullerade en sedan länge stadfäst deklaration från USA:s utrikesdepartement som olagligförklarar så kallade bosättningar.

Den kommer även efter kungörandet tidigare i år av Trumpadministrationens israelisk-palestinska fredsplan, som stipulerar att israeliska ”bosättningar” utgör israelisk mark.

Pompeo anses dock av många ha valt denna tidpunkt av en ”helt annan orsak” – nämligen den ovan nämnda namngivningen av ett vinmärke, vilket som av en händelse inträffade just efter utrikesministern nyss nämnda annullering av den deklaration som olagligförklarar ”bosättningar”.

Pompeos gedigna CV som hantlangare åt den judiska staten

Pompeo var också den förste utrikesminister att besöka den västra muren i Östra Jerusalem i sällskap med israeliska topptjänstemän- och politiker, ett område som även det är ockuperat av Israel. Tidigare i år höll han ett tal för republikanernas nationalkonvent – levererat från Jerusalem.

Pompeo nöjer sig dock inte med dessa besök utan ämnar även besöka Golanhöjderna, vilka likt Västbanken ockuperades av Israel under sexdagarskriget 1967.

Men till skillnad från Västbanken deklarerade Israel formellt Golanhöjderna annekterade, ett drag som erkändes av Trumpadministrationen förra året.

I torsdags rapporterade tidningen Haaretz att Jerusalem nu processar ett godkännande av uppförandet fastigheter i stadens östra del, vilka ska hysa ”den inkommande” administrationen för Joe Biden.

Staden uppges frukta att Biden kan frysa byggnation över Den gröna linjen, gränsen som separerar östra Jerusalem och Västbanken från Israel.

När Biden var vicepresident godkände Jerusalem byggnation över Den gröna linjen, strax efter att Biden hade ätit en formell middag med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu – något som kom att räknas som en ”diplomatisk förlägenhet”.

Vid den tiden tryckte Barack Obamas administration på för förnyade israelisk-palestinska fredssamtal.


  • Publicerad:
    2020-11-15 09:00