VITRYSSLAND. Årets världsmästerskap i ishockey skulle hållas i Vitryssland, men efter påtryckningar från globalistiska krafter överväger Internationella Ishockeyförbundet att flytta VM till något annat land.

Vitryssland möter Danmark i ishockey. Foto: Lowdown (CC BY-SA 3.0).

Årets ishockey-VM skulle hållas i Vitryssland, men detta kan komma att flyttas av politiska orsaker. Både politiker, sponsorer och utländska ishockeyförbund vill at mästerskapet ska flyttas, med anledning av påstådda brott mot mänskliga rättigheter.

Exempelvis biltillverkaren Skoda sa att man skulle bojkotta ishockey-VM om det inte flyttades från Vitryssland.

Oroligheter i Vitryssland

Det hela handlar om presidentvalet som genomfördes i Vitryssland i somras, då den sittande presidenten Aleksandr Lukasjenko vann med god marginal. Globalisternas EU-vänliga kandidat, Svetlana Tikhanovskaya förlorade och kunde inte acceptera valresultatet.

Detta resulterade i stora protester, understödda av utländska krafter som ville se ett regimskifte i Vitryssland.

LÄS ÄVEN: MAKTSPELET I VITRYSSLAND.

Enligt den schweiziska hockeyjournalisten Klaus Zaugg är det politiska beslutet så gott som taget redan. Han tror att Internationella ishockeyförbundet (IIHF) kommer att flytta mästerskapet till Danmark, Slovakien eller Lettland. Troligen Lettland, då det landet redan är medarrangör till årets VM.

Här envisas det också med att av politiska orsaker benämna landet som ”Belarus”, istället för Vitryssland.

– Den enda lösningen är att vi inte är i Belarus. Det har varit klart för mig länge, säger Kalervo Kummola, vice ordförande i IIHF, till SVT Sport.

Svenska ishockeyförbundet

Det svenska ishockeyförbundet tycker också att man ska flytta VM. Förbundets ordförande Anders Larsson ser fram emot att se vilket beslut IIHF har tagit. Han understryker dock att Sverige inte vill delta i ett ishockey-VM om det arrangeras i Vitryssland.

— Från svensk sida meddelade vi redan innan jul att det inte går att spela ett VM i Belarus i rådande läge, säger Larsson.

— Det är viktigt för hela hockeyvärlden, men framför allt känner vi för svensk räkning att vi behöver ett besked hur vägen framåt ser ut för vi vill verkligen att VM ska kunna genomföras men inte i Belarus som det ser ut just nu, tillägger Larsson.

Världsmästerskapen är tänkta att hållas mellan 21 maj och 6 juni i år.


  • Publicerad:
    2021-01-17 23:00