UKRAINA Efter veckor av öppen konflikt ska Ukrainas överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj nu avskedats av president Zelenskyj. Zaluzjnyj ska så sent som på måndagen ha förvägrat en begäran från Zelenskyj att avgå frivilligt.

Redan några månader in på den ryska invasionen av Ukraina gick Vitrysslands president Aleksandr Lukasjenko ut med underrättelseinformation om en växande spricka mellan Ukrainas militära och politiska ledarskap.

— Redan nu i Ukraina, enligt min information, har en allvarlig konfrontation och konflikt börjat mellan Zelenskyj och den ukrainska militären, sa Lukasjenko i juni 2022.

Under de senaste månaderna har konflikten mellan president Volodymyr Zelenskyj och överbefälhavaren Valerij Zaluzjnyj blivit allt mer öppen, då Zaluzjnyj positionerat sig som en politisk motståndare till presidenten. Zelenskyj har å sin sida kringgått Zaluzjnyj och gett order direkt till lägre befälhavare.

Zaluzjnyj var mystiskt frånvarande under första delen av sommarens ukrainska motoffensiv, vilket bland annat ledde till att rysk media spred rykten om att han var död. I november förklarade Zaluzjnyj att den ukrainska offensiven hamnat i ett ”dödläge” under en intervju med The Economist, något som enligt uppgift blev droppen för Zelenskyj.

Vägrade avgå på direkt förfrågan

Under måndagen kulminerade konflikten med att Zelenskyj formellt bad Zaluzjnyj att avgå. Överbefälhavaren ska ha blivit erbjuden jobbet som sekreterare i det nationella säkerhetsrådet men tackat nej.

Nu skriver CNN att Zelenskyj kommer att avskedat Zaluzjnyj inom de närmaste dagarna. Kandidaten som pekas ut som mest trovärdig att ersätta Zaluzjnyj är Kyrylo Budanov, som är chef för Ukrainas militära underrättelsetjänst GUR. Budanov saknar erfarenhet som befäl över konventionella militära styrkor, men ligger bakom de uppmärksammade terrorattackerna och lönnmorden mot civila mål i Ryssland.

Budanov säger till CNN att han varken vill bekräfta eller dementera rykten om att han har utsetts till Zaluzjnyjs efterträdare. Men enligt uppgifter ska han ha tackat nej till posten i sista sekund vilket är anledningen till att Zelenskyj ännu inte formellt sparkat sin överbefälhavare.

— Vi är i krig och alla sidor använder alla tillgängliga medel, inklusive informationskrigföring, säger Budanov till CNN.

En annan het kandidat är generalöverste Oleksandr Syrskyj, som är den ukrainska försvarsmaktens arméchef. Syrskyj låg bakom offensiven i Charkiv-regionen under hösten 2022 som ledde till att ryska styrkor retirerade från området. Men enligt Reuters källor i Kiev ska även Syrskyj ha tackat nej till erbjudandet att bli Ukrainas nya överbefälhavare,

Medan regimen i Kiev är starkt präglad av judar styrs den ukrainska försvarsmakten av etniska ukrainare, vilket har lett till att konflikten fått etniska aspekter. Varken Budanov eller Syrskyj är judar men sägs stå nära Zelenskyj och en utnämning av någon av dem förutspås ge den judarna i Kiev en starkare kontroll över militären. En stor del av den etniskt ukrainska hierarkin i försvarsmakten är dock lojal till den populäre Zaluzjnyj, varför ett turbulent avsked av honom skulle kunna leda till stora problem i befälskedjan.