UKRAINA Om Ukrainas president genomför sin plan att avskeda överbefälhavaren Valerij Zaluzjnyj kan både civila som soldater ta till gatorna för att protestera. Detta har den ukrainska underrättelsetjänsten informerat Zelenskyj om.

Trots envisa rykten har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ännu inte formellt avskedat den populäre överbefälhavaren Valerij Zaluzjnyj. Enligt uppgift kan det bero på det breda stöd som Zaluzjnyj har, både bland folket och bland nationalisterna i försvarsmakten.

Nu har Ukrainska Pravda dessutom avslöjat att den ukrainska säkerhetstjänsten SBU har varnat Zelenskyj att ett avsked av Zaluzjnyj skulle kunna leda till oroligheter. Enligt uppgift var planen att Zaluzjnyj skulle sparkas redan förra fredagen men att varningen från SBU fick Zelenskyj att skjuta upp det, skriver RT som citerar den ukrainska tidningen.

SBU ska bland annat ha förklarat att regeringen måste göra sig redo för kravaller i Kiev, där både civila som soldater skulle delta. SBU ska också ha kontaktat en rad militära befälhavare och uppmanat dem att hålla koll på sina soldater och försäkra att dessa stannar kvar på sina positioner.

Den tidigare CIA-analytikern Larry Johnson har också varnat för att en avskedad Zaluzjnyj skulle kunna bli ledare för ett kuppförsök av den ukrainska arméns ”ideologiskt drivna” styrkor.

Zelenskyj bekräftade nyligen att han tänker göra stora förändringar i landets politiska och militära ledarskap eftersom ”alla måste dra mot samma håll”. Samtidigt har presidenten anklagas för att ha ”messianska” och allt mer auktoritära tendenser.