UKRAINA Det är inte bara överbefälhavaren Valerij Zaluzjnyj som ska petas från sin position. Nya uppgifter pekar på att Ukrainas president Zelenskyj planerar en total omrenovering av landets politiska och militära ledarskap.

Envisa rykten från Kiev gör gällande att president Volodymyr Zelenskyj har för avsikt att avskeda landets överbefälhavare Valerij Zaluzjnyj, som blivit presidentens främsta rival. Under ett möte förra veckan ska Zaluzjnyj ha nekat en direkt begäran av presidenten att avgå självmant.

Men i en intervju med italienska Rai News försöker Zelenskyj tona ned konflikten med Zaluzjnyj. Istället hävdar presidenten att det är flera personer som ska få sparken.

— En omstart, en ny början är nödvändig. Jag tänker göra något seriöst, som inte handlar om en enda person utan om riktningen för landets ledarskap, säger Zelenskyj.

Enligt den judiske presidenten handlar det om att ”byta ut en rad statsledare” och ”inte bara i en sektor som den militära”.

— Om vi vill vinna så måste vi alla dra åt samma håll, övertygade om seger.

I en rad avslöjanden har det framkommit att Zelenskyjs medarbetare inte längre tror att en militär seger över Ryssland är möjlig. Samtidigt har Washington försiktigt börjat förbereda Ukraina för förhandlingar, medan Zelenskyjs medarbetare varnar för att presidenten börjat få ”messianska” tankar om sig själv och hur han ska besegra ryssarna.

Den ukrainska tidningen Ukrainskaya Pravda – som citeras av RT – skriver nu att generallöjtnant Serhij Sjaptala, som är stabschef i Ukrainas försvarsmakt, redan har pekats ut som nästa person att få gå. Vad gäller övriga toppmilitären ska Zelenskyj ännu inte ha bestämt sig.

En som blivit allt mer kritisk mot Zelenskyj är Kievs borgmästare, den tidigare världsmästaren i boxning Vitalij Klytjko, som i ett inlägg på Telegram varnar för svåra konsekvenser för Ukraina om presidenten genomför sina planer.

”På många sätt var det tack vare Zaluzjnyj som ukrainarna verkligen trodde på försvarsmakten, som har det största förtroendet idag”, skriver borgmästaren. ”Tyvärr är nu stunden kommen när politik kan vinna över sunt förnuft och statens intressen. Och denna stund är inte beroende av Zaluzjny”, fortsätter han.